Доступність посилання

ТОП новини

У Кривому Розі порушили справу через крадіжку підписів виборців з ТВК


У Кривому Розі з ТВК вкрали підписи за відставку 11 депутатів міськради
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

У Кривому Розі відкрили кримінальне провадження через крадіжку підписів виборців із територіальної виборчої комісії, повідомили Радіо Свобода 4 травня в міському відділі поліції.

За даними поліції, провадження відкрите за частиною 1 статті 357 Кримінального кодексу України – викрадення документів. Стаття передбачає покарання від штрафу до 3 років позбавлення волі.

Тим часом, Криворізька територіальна виборча комісія звернулась до ЦВК за роз’ясненнями через крадіжку підписів виборців з її приміщення, яка була виявлена у середу. Як зазначив член ТВК Олександр Буян, який підписав звернення, законодавство не дає відповіді на те, як діяти у таких випадках, зокрема, чи можна продовжувати процес відкликання депутатів за копіями документів, відтак ТВК чекатиме роз’яснень від ЦВК.

Через те, що законодавство відводить на перевірку підписів виборців 20 днів, ТВК попросила ЦВК дати відповідь «терміново».

«Враховуючи, що за два тижні було зібрано близько 50 тисяч підписів виборців, ситуація, яка склалась, має великий резонанс у політичному житті міста і країни загалом, і бездіяльність як КМВК, так й інших органів може призвести до бунтів, протестів, соціальних зрушень у Кривому Розі, відповідь прошу надати терміново», – заявлено у зверненні до ЦВК.

У коментарі Радіо Свобода представник однієї з партій, яка підтримувала збір підписів за відставку 11 депутатів Криворізької міськради, керівник фракції «Сили людей» у міськраді Юлій Морозов зазначив, що ініціативна група громадян наполягатиме на тому, аби процес відкликання депутатів не призупинявся. За його словами, відкликання депутатів можна здійснити і за ксерокопіями підписних листів, які є в ініціативної групи.

3 травня стало відомо, що в Кривому Розі з приміщення територіальної виборчої комісії зникли документи з підписами, зібраними жителями міста за відкликання 11 депутатів міської ради – екс-членів партій ВО «Батьківщина» та Радикальної партії Олега Ляшка. Документи зникли попри опломбовані двері й те, що ТВК розташована в будівлі міськради, яка охороняється.

У квітні в Кривому Розі розпочався збір підписів за відкликання одразу 11 депутатів міської ради. Їх звинувачували в тому, що вони залишили фракції партій, від яких обирались, і упродовж року після обрання вони голосували «синхронно з «Опозиційним блоком». Депутати ці звинувачення відкидали, зазначаючи, що несуть відповідальність не перед партіями, а перед виборцями. Пізніше ініціатори повідомили, що зібрали загалом 45 тисяч підписів за відставку і передали їх до ТВК.

XS
SM
MD
LG