Доступність посилання

ТОП новини

У Кривому Розі з ТВК вкрали підписи за відставку 11 депутатів міськради


У Кривому Розі з ТВК вкрали підписи за відставку 11 депутатів міськради
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

У Кривому Розі з ТВК вкрали підписи за відставку 11 депутатів міськради

Дніпро – Майже детективна історія. У Кривому Розі з приміщення територіальної виборчої комісії невідомі викрали цінні документи – аркуші з 45 тисячами підписів за відкликання 11 депутатів міськради. Поліція розслідує інцидент. Водночас члени комісії і депутати не можуть зрозуміти, як таке могло статись: ТВК розташована в будівлі мерії, яка добре охороняється. Поліція вирішує питання про відкриття кримінального провадження, але подробиці злочину поки не розголошуються

У квітні в Кривому Розі стартував збір підписів за відкликання одразу 11 депутатів міської ради. За даними ініціативної групи, збір здійснювали самі жителі міста, зі власної ініціативи. Їх підтримували представники кількох політичних партій, опозиційних до мера – представника «Опоблоку» Юрія Вілкула, «Укропу», «Самопомочі», «Блоку Петра Порошенка», «Сили людей», БЮТ, Радикальної партії Олега Ляшка.

До списку депутатів, яких мали намір позбавити мандатів, потрапили ті, що на виборах восени 2015 року були обрані до міськради за списками ВО «Батьківщина» та Радикальної партії Олега Ляшка, але потім полишили свої фракції. Колишні колеги звинувачували їх у тому, що впродовж року після виборів ті голосують «синхронно» з «Опозиційним блоком» і підтримували обраного від «Опоблоку» мера Юрія Вілкула.

«Папірець на дверях розривався, а коробки з документами порожні»

Минулої п’ятниці кампанія зі збору підписів за відставку цих людей завершилась. Ініціативна група передала 45 тисяч підписів до тервиборчкому, який, за процедурою, мав організувати їхню перевірку. Член ТВК Олександр Буян розповідає: йдучи додому перед вихідними, документи склали в коробки в приміщенні ТВК, двері зачинили на ключ і опломбували. У середу вранці, зайшовши до приміщення, побачили порожні коробки, пломба на дверях була пошкоджена.

Нічого іншого, як зачинити на ключ і опломбувати двері, ми не можемо. Виносити оригінали документів з приміщення ми не маємо права
Олександр Буян

«Сейфу в приміщенні немає. За законом, нічого іншого, як зачинити на ключ і опломбувати двері, ми не можемо. Виносити оригінали документів з приміщення ми не маємо права. Сьогодні вранці я прийшов, аби виконати роботу – викласти інформацію на сайті, відправити до ЦВК тощо. О 9.30 я побачив, що папірець на дверях розривався, а коробки з документами порожні. Підписи, за законом, мають перевіряти поліція і реєстр виборців. Я мав сьогодні виконати суто технічні дії. Я їх виконую, але без оригіналів документів», – розповів Радіо Свобода член комісії Олександр Буян.

«У громади з’явилась можливість відкликати депутатів», але 11 пачок з документами зникли

У партійних осередках, які підтримували збір підписів за відставку колег-депутатів, зникненням документів дуже здивовані. ТВК розташована в будівлі мерії, яка добре охороняється, в тому числі «Муніципальною гвардією». До того ж, зниклі документи досить об’ємні – 11 пачок, винести їх з приміщення непомітно було б складно. Голова фракції партії «Сила людей», депутат Криворізької міськради Юлій Морозов вважає: охорона мерії має відповісти за інцидент.

Фактично партії звинуватили цих людей в тому, що вони створили більшість з «Опоблоком»
Юлій Морозов

«За змінами до закону «Про статус депутатів місцевих рад», у громад з’явилась можливість відкликати депутатів. Процес був запущений. Упродовж 15 днів була зібрана велика кількість підписів – у середньому по 4,5 тисячі підписів за відставку кожного з 11 депутатів – екс-бютівців і екс-РПЛівців. Формальних причин для вимог їхнього відкликання було чимало – від невчасного звітування до невиконання програм партій, а фактично партії звинуватили цих людей у тому, що вони створили більшість з «Опоблоком». Після свят члени ТВК, прийшовши до приміщення, побачили, що всіх цих документів, а це 11 величезних стосів аркушів, немає. Будівля контролюється мерією, її охороняє «Муніципальна гвардія», це її відповідальність», – зазначив у коментарі Радіо Свобода Юлій Морозов.

На своїй сторінці у Фейсбуці Юлій Морозов також виклав фото обікраденої ТВК.

Радіо Свобода поки не вдалось взяти коментарі щодо самої акції зі збору підписів та інциденту в ТВК у жодного з 11 депутатів, які фігурували у списку на відкликання. У мерії інцидент теж поки не коментують.

Чи буде розпочате кримінальне провадження?

У Криворізькому міському відділенні поліції інформацію про викрадення документів з ТВК підтвердили. За даними правоохоронців, на місці події працювала слідчо-оперативна група, вирішується питання про відкриття провадження.

«Вирішується питання щодо внесення відомостей до ЄРДР за статтею 357 Кримінального кодексу – викрадення документів. Питання вирішується упродовж доби з моменту подання заяви. Поки тривають слідчі дії», – сказали Радіо Свобода в поліції.

Тим часом у Криворізькій ТВК міркують, як бути в ситуації зі зникненням документів, поки про інцидент поінформували ЦВК і чекають на роз’яснення. У тервиборчкомі не виключають, що процедура відкликання депутатів міськради може відбутися і за копіями документів, які збереглись в ініціативної групи.

Реакція соцмереж і жителів

Жителі Кривого Рогу активно реагують на інцидент.

Олександр Кірюшин про викрадення підписів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

Інна Іванченко:

«У зв’язку з викраденням з приміщення Криворізької міської виборчої комісії підписних листів є декілька простих запитань до поліції і міського голови: 1. Чи відкрила поліція кримінальне провадження і чи внесене воно до ЄРДР? 2. Чи готова поліція оприлюднити повний список осіб, які були присутні під час перевірки повідомлення про замінування будівлі міськради і в кого був безпосередній доступ до приміщення виборчої комісії?

3. Міському голові: на яку дату буде призначено позачергову сесію міської ради ( у порядку денному буде єдине питання: про скорочення штату «Муніципальної гвардії» та зменшення витрат на її утримання?)....»

Олександр Гаврилов:

«Важко знайти пристойні слова для коментування цієї події. Це злочин щодо понад 4 000 людей»

Перше в Україні відкликання

Раніше, наприкінці березня, у Кам’янському на Дніпропетровщині вперше в Україні відкликали депутата місцевої ради Юрія Литвиненка. Постанову про припинення повноважень депутата ухвалила на своєму засіданні Кам’янська ТВК, цій ухвалі передував збір підписів виборців і рішення партійного з’їзду. Депутат з цим рішенням не погодився і звернувся до суду.

Після цього випадку відкликання депутатів міськрад почали ініціювати і в інших містах регіону, зокрема Кривому Розі та Дніпрі.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG