Доступність посилання

ТОП новини

Кримського татарина Абдулгазієва після обшуку повезли на допит – адвокат


Як повідомив після візиту в «Центр Е» інший кримський адвокат Едем Семедляев, від будь-яких пояснень, зняття відбитків пальців і фото Тофік Абдулгазієв відмовився
Як повідомив після візиту в «Центр Е» інший кримський адвокат Едем Семедляев, від будь-яких пояснень, зняття відбитків пальців і фото Тофік Абдулгазієв відмовився

В анексованому Росією Криму громадянського активіста кримського татарина Тофіка Абдулгазієва після обшуку в його будинку 4 травня російські силовики направили в Центр з протидії екстремізму ( «Центр Е») в Сімферополі, повідомив проекту Радіо Свобода Крим.Реалії адвокат Еміль Курбедінов.

«Він доставлений в Центр з протидії екстремізму, нібито на допит. Це той орган, який за останні місяці десятками складав адмінпротоколи, за якими людей саджали від трьох до 12-15 діб. Тофік Абдулгазієв – це той, хто не залишався осторонь ні при одному з обшуків, він постійно приходив. Коли зустрічали тих, хто виходив після доби, він також брав активну участь, приїжджав всюди, куди тільки міг», – розповів Курбедінов.

За інформацією адвоката, під час обшуку в будинку Абдулгазієва нічого не вилучили. Як пояснив після візиту в «Центр Е» інший кримський адвокат Едем Семедляев, від будь-яких пояснень, зняття відбитків пальців і фото Тофік Абдулгазієв відмовився.

«Я так зрозумів, що провели обшук в рамках порушеної кримінальної справи в червні 2016 року про зникнення кримського татарина Енвера Меметова. А питання були загального характеру: яку релігію сповідуєте, в яку мечеть ходите. Я побачив їх список, там було багато питань і тому ми відмовилися по 51 статті (Конституції Росії – ред.), бо невідомо, як все це позначиться потім, куди це все пришиють», – пояснив адвокат.

Ні про які подальші наміри російські силовики не заявляли.

Вранці 4 травня в Сімферополі в будинку кримського татарина Тофіка Абдулгазієва російські силовики провели обшук. Сам активіст у відеокоментарі після обшуку заявив, що силовики у нього в будинку шукали документи зниклої людини, яка йому не знайома.

Після анексії в Криму почастішали масові обшуки у незалежних журналістів, кримських активістів, членів Меджлісу кримськотатарського народу, а також кримських мусульман, підозрюваних у зв’язках із забороненою в Росії організацією «Хізб ут-Тахрір».

Міністерство закордонних справ України висловило стурбованість у зв’язку з переслідуваннями громадян України в анексованому Криму і закликало припинити тиск на них. Також МЗС звернулося до міжнародного співтовариства із закликом застосувати всі можливі види правового і політичного тиску на Росію з метою припинення нею тоталітарних методів придушення прав людини і свободи слова, а також звільнення всіх українських політв’язнів і заручників.

XS
SM
MD
LG