Доступність посилання

ТОП новини

Міграційна служба: депутат Артеменко позбавлений громадянства України


Андрій Артеменко
Андрій Артеменко

Президент Петро Порошенко підписав указ про позбавлення громадянства України народного депутата Андрія Артеменка, повідомляє 5 травня Державна міграційна служба України.

За повідомленням, рішення про позбавлення громадянства кількох осіб ухвалене наприкінці квітня. Водночас міграційна служба не вказує, кого ще, крім Артеменка, стосується документ.

«Президентом України видано указ про втрату громадянства України особами, які не виконали зобов’язання припинити іноземне громадянство, а також такими, що добровільно набули громадянство іноземних держав», – йдеться в повідомленні.

У відомстві зауважили, що матеріали стосовно Артеменка, надані Генеральною прокуратурою України через Міністерство внутрішніх справ України, були опрацьовані Державною міграційною службою України і направлені на розгляд Комісії з питань громадянства при президентові України, на підставі висновків якої ухвалює рішення президент.

Загалом, за даними міграційної служби, в період з 2012 до 2016 року указами президента України оформлено втрату громадянства стосовно 323 осіб.

29 квітня лідер Радикальної партії Олег Ляшко у Facebook написав, що президент припинив громадянство України народного депутата Артеменка у зв’язку з тим, що той має громадянство іншої країни – Канади, що заборонено українським законодавством. Раніше Радикальна партія виключила Артеменка із фракції. Це сталося після того, як 19 лютого видання The New York Times повідомило, що Артеменко передав план нормалізації відносин між Україною і Росією радникові президента США Майклові Флінну незадовго до його відставки. Цей план, зокрема, передбачав проведення всеукраїнського референдуму про передачу Криму Росії в оренду на термін від 50 до 100 років, а також передбачав виведення російських військ з території України. За даними видання, цей план отримав підтримку в Москві.

Після заяв Артеменка прокуратура Криму відкрила кримінальне провадження про держзраду.

XS
SM
MD
LG