Доступність посилання

ТОП новини

Донецькі сепаратисти звинувачують Київ у зриві верифікації ув’язнених


Обмін полоненими на Донбасі, архівне фото
Обмін полоненими на Донбасі, архівне фото

В угрупованні «ДНР», яке визнане в Україні терористичним, звинувачують Київ у зриві процесу верифікації ув’язнених.

Як повідомляють сайти сепаратистів, сьогодні українська сторона заявила, що «процес верифікації в пенітенціарних установах України завершений, а можливості поспілкуватися з тими, хто не перебуває під вартою, представники угруповання «ДНР» не отримають».

При цьому бойовики наголошують, що «процес верифікації повинен був стосуватися як осіб, які перебувають в установах української пенітенціарної системи, так і тих, хто залишається на волі, але не має змоги виїхати на підконтрольну «ДНР» територію».

Наприкінці квітня представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко повідомила про початок процесу верифікації заяв осіб, яких Україна може помилувати для звільнення заручників на Донбасі.

Вона зазначила, що йдеться про людей, які «здійснили злочини проти України, але яких в рамках законодавства можна помилувати заради звільнення наших заручників, при цьому ці особи не хочуть повертатися на окуповані території».

За останніми даними української сторони, на окупованій частині Донбасу перебуває 127 український заручник.

У лютому учасники Контактної групи вирішили залучити Моніторингову місію ООН з прав людини до верифікації відмови людей від обміну полоненими. У квітні до цього процесу вирішили також залучити українського омбудсмена Валерію Лутковську.

Збройний конфлікт на сході України почався навесні 2014 року після російської анексії Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці сепаратистів. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати російські «добровольці». За даними ООН, станом на лютий 2017 року на Донбасі від початку конфлікту загинули понад 9,9 тисячі людей.

XS
SM
MD
LG