Доступність посилання

ТОП новини

Президент Нігерії зустрівся зі звільненими з полону бойовиків школярками


Дівчатка, звільнені з полону бойовиків угруповання «Боко Харам» у 2016 році, архівне фото
Дівчатка, звільнені з полону бойовиків угруповання «Боко Харам» у 2016 році, архівне фото

Президент Нігерії Мухаммаду Бухарі 7 травня зустрівся з 82 школярками з містечка Чибок, звільненими після трьох років полону у бойовиків угруповання «Боко Харам». Після цієї зустрічі радник президента Фемі Адесіна сказав, що Бухарі «пообіцяв, що все, що потрібно зробити для їхньої реінтеграції в суспільство, буде зроблене». Цей процес, за словами речника, контролюватимуть урядові чиновники.

Міжнародний Комітет Червоного Хреста, який разом із урядом Швейцарії допоміг домовитися про звільнення дівчаток, сказав, що вони возз'єднаються зі своїми сім’ями найближчим часом. Уряд Нігерії не надав детальної інформації про те, як відбувалося звільнення бранок, а чиновник, який говорив на умовах анонімності сказав, що п’ять ватажків «Боко Харам» були звільнені в обмін на дівчаток.

Нігерійські урядовці 6 травня повідомили, що бойовики угруповання «Боко Харам» відпустили 82 з понад 200 школярок, захоплених у 2014 році.

Ці дівчатка були серед загалом 276 учениць, викрадених у квітні 2014 року пов'язаною із «Аль-Каїдою» екстремістською групою. Це сталося в середній школі в населеному пункті Чибок на півночі Нігерії.

57 дівчаток втекли з полону за кілька місяців після викрадення. Ще 21 полонянка була звільнена в жовтні 2016 року і в січні 2017 року, також ще кільком бранкам вдалося втекти.

Але навіть після останнього звільнення понад 100 учениць досі вважаються зниклими.

Село Чибок, звідки викрали дівчаток, є переважно християнським, і дівчатка, які не були мусульманками, були змушені прийняти іслам. Жертви викрадення, деякі з них у віці дев'яти років, за повідомленнями, були змушені вступати в шлюб з бойовиками «Боко Харам».

XS
SM
MD
LG