Доступність посилання

ТОП новини

Геращенко: вимагатиму в Мінську оцінки факту сексуальних домагань щодо представниці СММ ОБСЄ


Ірина Геращенко
Ірина Геращенко

Представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи, перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко заявила, що в Мінську вимагатиме оцінки факту сексуальних домагань стосовно представниці патруля Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на непідконтрольній Україні території Донецької області.

«Приєднуюся до заяви пана Апакана і вимагатиму дати оцінку цьому ганебному фактові і на гуманітарній підгрупі, і на Тристоронній контактній групі. Ми маємо отримати прізвище цього негідника. На ТКГ від ОРДЛО має прозвучати оцінка і прізвище», – написала вона на своїй сторінці в Facebook.

Також Геращенко повідомила, що вона готує депутатський запит до силових структур з вимогою негайно порушити кримінальне провадження за цим фактом.

«За всі злочини на українській території, в тому числі на тимчасово неконтрольованих регіонах, бойовикам рано чи пізно прийдеться відповідати. А сексуальне насильство – це злочини, які не мають строку давності», – наголосила вона.

У звіті Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, опублікованому 6 травня, повідомлялося, що місія здійснювала моніторинг на ділянках розведення сил і засобів у районах населених пунктів Станиця Луганська, Золоте і Петрівське. За повідомленням, там член патруля СММ жіночої статі зазнала «сексуальних домагань з боку чоловіка, озброєного автоматом (АК-47), який погрожував, що не дозволить патрулю місії рухатися в східному напрямку з Петрівського до Роздольного, доки його вимоги не будуть задоволені». Патруль залишив цей район.

Голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертугрул Апакан засудив сексуальні домагання стосовно представниці патруля місії на непідконтрольній Україні території Донецької області, що сталося 5 травня. Він наголосив, що цього чоловіка мають ідентифікувати і такі ситуації не мають повторюватися.

За даними місії ОБСЄ в Україні, станом на 10 березня в її складі працюють 716 спостерігачів.

XS
SM
MD
LG