Доступність посилання

ТОП новини

Активістка: затриманого в Морському кримчанина везуть у російський Краснодарський край


Обшук в будинку Юсуфа Тороза в селі Морське, Крим, 8 травня 2017 року
Обшук в будинку Юсуфа Тороза в селі Морське, Крим, 8 травня 2017 року

В анексованому Криму в селі Морське після обшуку в будинку кримського татарина Юсуфа Тороза його сина Сервера російські силовики переправляють у Краснодарський край, у сусідню Росію. Про це кримськотатарська активістка Ленора Дюльбер повідомила в коментарі проекту Радіо Свобода, сайту Крим.Реалії.

«Щодо Сервера порушена якась кримінальна справа в Краснодарському краї. Нам не зрозуміло, яка. Передали всю інформацію адвокатам – вони будуть з’ясовувати, що й до чого, і оскаржувати протокол. Єдине, що відомо: батьки відразу поїхали у відділення поліції, де не мали ніякого уявлення про те, що відбувається. Зрештою вони зателефонували до Краснодарського краю і там уточнили, що людину вивезли туди», – повідомила активістка.

У відкритих джерелах російських силових відомств немає інформації про затримання Тороза.

У кримському селі Морське російські силовики 8 травня провели обшук у будинку кримського татарина Юсуфа Тороза. Квартал у селі Морське, де компактно проживають кримські татари, оточили трьома автобусами озброєних людей. Після обшуку силовики забрали сина Тороза Юсуфа до поліції.

Коментарів підконтрольних Кремлю силових відомств Криму з цього приводу поки що немає.

Крім того, сьогодні відбувся обшук у будинку голови Судацького районного меджлісу Ільвера Аметова, російські силовики побили його сина і відвезли його в невідомому напрямку.

Після російської анексії в Криму почастішали масові обшуки в незалежних журналістів, громадських активістів, активістів кримськотатарського національного руху, членів Меджлісу кримськотатарського народу, а також кримських мусульман, підозрюваних у зв’язках із забороненою в Росії організацією «Хізб ут-Тахрір»; цю заборону Москва намагається насаджувати і в окупованому нею Криму.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. Міжнародні організації визнали окупацію й анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG