Доступність посилання

ТОП новини

ЄБРР відмовив Росії в проханні зняти заборону на видачу нових позик


Президент ЄБРР Сума Чакрабарті після щорічної зустрічі банку і бізнес-форуму в Нікосії, Кіпр, 10 травня 2017 року
Президент ЄБРР Сума Чакрабарті після щорічної зустрічі банку і бізнес-форуму в Нікосії, Кіпр, 10 травня 2017 року

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) відмовив Росії в проханні зняти заборону на нові позики.

Голова банку Сума Чакрабарті 10 травня повідомив, що рішення від 2014 року про припинення видачі кредитів Росії як частина санкцій Заходу проти Москви у відповідь на анексію Криму є «остаточним і обов’язковим». За його словами, керівництво банку не обговорювало умови для відновлення інвестицій до Росії.

За даними представників банку, лише четверо із 65 членів ради директорів банку на засіданні на Кіпрі підтримали прохання Росії відновити кредитування. Це були представники Білорусі, Киргизстану, Вірменії, Монголії. Азербайджан і Узбекистан утрималися.

Міністр економіки Росії Максим Орєшкін заявив, що ЄБРР «став інструментом зовнішньої політики, а не інститутом розвитку».

Банк був створений у 1991 році для надання допомоги колишнім радянським республікам і Східній Європі у русі до ринкової економіки.

Орєшкін відзначив, що Росія, раніше найбільший отримувач допомоги від банку, не братиме участі в його рекапіталізації, коли це стане необхідним.

За його словами, Росія в майбутньому орієнтуватиметься на отримання фінансування від «деполітизованих» банків, таких як Азійський банк інфраструктурних інвестицій і Банк BRICS, керовані Китаєм.

Інвестиції ЄБРР у Росію були заморожені в 2014 році – у відповідь на анексію Криму і підтримку Кремлем сепаратистів на сході України.

XS
SM
MD
LG