Доступність посилання

ТОП новини

Керівник ФБР США вступив у суперечність із Білим домом щодо звільнення свого попередника


Андрю МакКейб (л) говорить про звільнення свого попередника не те, що Дональд Трамп (п)
Андрю МакКейб (л) говорить про звільнення свого попередника не те, що Дональд Трамп (п)

Виконувач обов’язків директора Федерального бюро розслідувань США Андрю МакКейб на слуханні в Сенаті висловив інші, ніж у Білому домі, позиції стосовно несподіваного звільнення його попередника Джеймза Комі.

Як сказав він на слуханні в комітеті у справах розвідки Сенату, розслідування, яке веде ФБР у справі про дані щодо втручання Росії у президентські вибори минулого року і про зв’язки між членами команди Дональда Трампа і російськими офіційними особами, «дуже важливе».

Раніше в Білому домі заперечували важливість цього розслідування, що відбувається паралельно з окремими розслідуваннями в цій самій справі в кількох комітетах обох палат Конгресу.

МакКейб відмовився відповідати на запитання, чи знає він, щоб Комі казав Трампові, що той сам не є об’єктом розслідування.

На інше запитання, чи ФБР зазвичай інформує людей, що вони не є об’єктом розслідування, він відповів негативно.

Раніше в четвер президент США Дональд Трамп, виступаючи на телебаченні, повторив своє твердження, що Джеймз Комі тричі запевняв його, що проти самого президента розслідування не ведеться.

Також МакКейб на слуханні заперечив твердження з Білого дому, що однією з причин звільнення Комі була втрата ним довіри в ФБР і серед широкої громадськості. «Це неправда. Директор Комі мав широку підтримку в ФБР, і має її й до сьогодні», – заявив нинішній керівник бюро.

Він також негативно відповів на запитання, чи були якісь спроби чинити перешкоди розслідуванню, яке веде ФБР щодо втручання Росії у вибори. За його словами, робота ФБР триває, «незважаючи ні на які зміни обставин», і «дотепер не було ніяких намагань перешкодити нашому розслідуванню».

Андрю МакКейб очолив ФБР у статусі виконувача обов’язків після несподіваного звільнення з посади директора бюро Джеймза Комі у вівторок, про яке оголосив президент Дональд Трамп. МакКейб був заступником Комі. На посаді постійного директора його, як очікують, замінить хтось інший.

Комі наглядав за кримінальними розслідуваннями ФБР, пов’язаними з Росією, серед того й за розслідуванням щодо втручання у вибори.

Його звільнення вразило багатьох законодавців США з обох провідних партій, які публічно поставили під сумнів оголошений Трампом мотив звільнення Комі – що він, мовляв, неналежним чином керував розслідуванням щодо демократа Гілларі Клінтон, суперниці республіканця Трампа на виборах, і її роботи з електронною поштою, що, як припускали, могла спричинити витік таємних даних.

Критики цього кроку припускають, що справжнім мотивом звільнення могло бути прагнення перешкодити розслідуванню щодо російського втручання у вибори, на яких переміг Трамп, – що в Білому домі відкидають.

XS
SM
MD
LG