Доступність посилання

ТОП новини

ВАСУ відкрив провадження за заявою Артеменка щодо позбавлення громадянства


Андрій Артеменко
Андрій Артеменко

Вищий адміністративний суд України вирішив відкрити провадження в адміністративній справі за заявою позафракційного народного депутата України Андрія Артеменка щодо позбавлення його українського громадянства. Про це Радіо Свобода повідомила речниця Вищого адміністративного суду України Галина Гаєвська.

За її словами, наразі дату розгляду справи ще не призначили, сторони повинні отримати ухвалу про відкриття провадження і матеріали цієї справи.

«Ця ухвала та матеріали, які подані, будуть надіслані сторонам у справі. Запропоновано президентові України протягом 5 днів від того дня, як він отримає ці документи, підготувати заперечення на цей позов. Потім ці всі документи разом із запереченням суддя буде розглядати і призначати вже день розгляду справи», – сказала Гаєвська.

Також вона зазначила, що розглядати цю справу буде судова колегія із п’яти суддів, згідно із законодавством.

Адвокат Артеменка Леонід Сиваков раніше повідомив ЗМІ про звернення до суду з проханням визнати незаконним і скасувати указ президента про припинення українського громадянства Артеменка.

На початку травня в Державній міграційній службі України заявили, що президент України Петро Порошенко підписав указ про позбавлення громадянства України народного депутата Андрія Артеменка. За повідомленнями, причиною стало те, що Артеменко має також громадянство Канади, про яке він заявляв сам.

Раніше Радикальна партія вилучила Артеменка зі фракції. Це сталося після того, як 19 лютого видання The New York Times повідомило, що Артеменко передав план нормалізації відносин між Україною і Росією радникові президента США Майклові Флінну незадовго до його відставки. Цей план, зокрема, передбачав проведення всеукраїнського референдуму про передачу Криму Росії в оренду на термін від 50 до 100 років, а також передбачав виведення російських військ з території України. За даними видання, цей план мав підтримку в Москві.

Після заяв Артеменка прокуратура Криму відкрила кримінальне провадження про держзраду.

XS
SM
MD
LG