Доступність посилання

ТОП новини

Ухвалений у Британії закон полегшить повернення статків великих корупціонерів до інших країн – TIU


Під вікнами пентхаусу Ріната Ахметова в Лондоні проходить нічним маршем Королівська варта
Під вікнами пентхаусу Ріната Ахметова в Лондоні проходить нічним маршем Королівська варта

Закон про «ордери на статки нез’ясованого походження» (Unexplained Wealth Orders), ухвалений у Великій Британії наприкінці квітня, значно розширить повноваження британських правоохоронних органів та спростить повернення корупційних активів у державні бюджети інших країн, повідомляє організація Transparency International Ukraine.

За словами антикорупційних активістів, закон про необґрунтоване збагачення активізує світову боротьбу з корупцією, зокрема розслідування проти великих корупціонерів, які вкладають злочинні кошти в елітну нерухомість у Лондоні.

Тепер правоохоронці можуть виявляти й розслідувати надходження великих коштів до країни в разі, якщо бачать можливу невідповідність, спираючись тільки на цей закон – тобто без додаткових бюрократичних процедур, як-то, наприклад, ініціювання провадження та судового дозволу.

При цьому активісти заявляють, що ухваленню закону чинили спротив.

«Ордери на статки нез’ясованого походження» допоможуть Великій Британії навести лад зі статками, здобутими незрозумілим шляхом, і повернути викрадені активи у країни, що постраждали від корупції. Поки ми просували цей закон, нас залякували судовим позовом із боку олігарха з колишнього Радянського Союзу, створювали атмосферу залякування наших працівників за кордоном, проводили кібер-атаки в офісах наших колег та наклепницькі кампанії проти активістів по боротьбі з корупцією», – прокоментував директор із питань політики Transparency International UK у Великій Британії Дункан Геймз.

Як зазначають у Transparency International Ukraine, для того, щоб повернути злочинні кошти в Україну, українським правоохоронцям доведеться підготувати достатнє обґрунтування британцям про незаконність здобуття таких коштів.

Ухваленню закону передувало опубліковане в березні дослідження Transparency International UK, що викриває Велику Британію як надійну схованку для відмивання грошей, здобутих нелегальним шляхом, корупціонерами з усього світу. Дослідники виявили, що нерухомість у Лондоні на загальну суму 4,2 мільярдів фунтів стерлінгів придбали за кошти, походження яких неможливо підтвердити.

Також відмічається, що серед власників розкішного житла в Лондоні є чимало українських чиновників.

Радіо Свобода публікувало дослідження про те, як українські гроші потрапляють до Лондона. Журналісти програми «Схеми» детально вивчили й показали приватні маєтки і коштовну комерційну нерухомість українських політиків та олігархів у фільмі «Київ – Лондон. Із України з готівкою».

Після цього одну з найдорожчих квартир Лондона, що належить українському олігархові Рінату Ахметову, а також колишню станцію метро Brompton Road, придбану за 53 мільйони фунтів Дмитром Фірташем, включили до екскурсійного туру Лондоном під назвою «Клептократія».

Раніше російський активіст і представник наглядової ради Фонду Навального Роман Борисович та журналіст-розслідувач Радіо Свобода Наталка Седлецька взяли участь у зйомках документального фільму для британського телеканалу Channel 4 «З Росії з готівкою», в якому під виглядом корумпованого російського чиновника та його дівчини намагались придбати через агентства нерухомості 5 різних розкішних маєтків у Лондоні за готівку, за легендою, вкрадену з російського бюджету.

Після прем’єри фільму в Лондоні стартувала антикорупційна кампанія за відкриття інформації про власників елітної нерухомості. Після цього на той час прем’єр-міністр Великобританії Дейвід Камерон почав консультації з антикорупційними організаціями щодо змін законодавства.

У вересні минулого року мер Лондона Садік Хан ініціював запуск наймасштабнішої перевірки щодо іноземних інвесторів у нерухомість у Великій Британії.

XS
SM
MD
LG