Доступність посилання

ТОП новини

У Запоріжжі активісти просять депутатів забезпечити їхнє право на «чисте повітря»


У Запоріжжі активісти упродовж двох місяців зібрали 4399 підписів жителів міста зі зверненнями до народних депутатів України з вимогою забезпечити дотримання прав на безпечне для життя та здоров’я довкілля, зокрема законодавчо посилити відповідальність за порушення термінів реалізації природоохоронних заходів промисловими підприємствами та реформувати систему оподаткування підприємств за принципом «забруднювач платить».

Організатори акції також просять запровадити в місті комплексну автоматизовану систему моніторингу довкілля та провести реформування екологічної інспекції.

«Ми дуже просимо депутатів, які мають будь-який стосунок до Запоріжжя, – або народилися тут, або балотувалися звідси – об’єднати свої зусилля щодо ухвалення законодавчих рішень, які дозволять контролювати стан атмосферного повітря і довкілля. Контролювати не просто кількість перевірок, а направленими на поліпшення якості довкілля, тобто дотримання статті 50 Конституції України. У своєму звернені ми не закликаємо до якихось радикальних дій, наприклад, закриття якихось об’єктів. Часто люди пов’язують одне з іншим. Чисте довкілля – це вигідно фінансово для будь-якого підприємства, це вигідно для країни, бо держава не витрачає на лікування», – повідомила одна з учасників збору підписів, активістка Ірина Пірогова.

Зібрані підписи активісти передали до приймалень 7 народних депутатів: 4 мажоритарників від Запоріжжя Ігоря Артюшенка, Миколи Фролова, В’ячеслава Богуслаєва та Петра Сабашука і 3 депутатів, які раніше жили чи працювали у Запоріжжі, – Сергія Соболєва, Олександри Кужель та Дениса Силантьєва.

Запорізькі активісти не вперше намагаються привернути увагу центральних органів влади до проблеми забруднення повітря у Запоріжжі: у 2015 році петиція щодо екологічної ситуації в місті була зареєстрована на сайті президента України, а у 2016 – Кабінету міністрів. Втім, обидва документи не набрали необхідну кількість голосів для розгляду державними інституціями.

XS
SM
MD
LG