Доступність посилання

ТОП новини

Пил, фенол, сірководень: чим дихає Запоріжжя


Екологічні проблеми в Запоріжжі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:26 0:00

Запоріжжя – Сірі та червоні хмари, наче купол над Запоріжжям – фото та відео з такими картинами протягом останніх тижнів заполонили соцмережі. Городяни скаржаться на сморід на вулиці та погіршення самопочуття. Причиною цього вважають промислові викиди. На сайті Кабінету міністрів України навіть зареєстрували петицію з вимогою забезпечити безперервний контроль за станом викидів на підприємствах-забруднювачах. На сьогодні петиція набрала найбільшу кількість підписів громадян. Втім, це не перша спроба запорожців привернути увагу центральної влади до проблеми чистого повітря в місті. Минулого року петиція з цього приводу була зареєстрована на сайті офіційного представництва президента України, однак не зібрала необхідної кількості голосів для розгляду.

Журналіст та блогер Юрій Гудименко – один із запоріжців, які підписали петицію за «чисте повітря». Він закликає у соцмережах й інших городян зробити це. Без інгалятора, каже, з дому не виходить.

Раніше це можна було терпіти, бо є сучасні медикаменти. А за останній рік взагалі ніщо не рятує, навіть ліки
Юрій Гудименко

«У мене астма на алергійному фоні десь із 6-ти років. Мені зараз 28 – не складно вирахувати, що десь 22 роки вже так. Раніше це можна було терпіти, бо є сучасні медикаменти. А за останній рік взагалі ніщо не рятує, навіть ліки», – ділиться Юрій Гудименко.

Автор петиції, інженер Запорізького машинобудівного заводу Валерій Зубченко на алергію чи проблеми з органами дихання не скаржиться. Однак каже: краще діяти, ніж мовчати.

«Для мене питання алергії не стоїть. Для мене особисто. Але живу я в районі, де це відчувається – у Вознесенівському районі. Як раніше казали, куди дує вітер, то в цьому районі сміються. Так що буває, що сміємося ми, а буває – сміються над нами», каже активіст.

Більше третини всіх днів і ночей – із поганими умовами розсіювання забруднюючих речовин

За аналізом досліджень у серпні минулих років, починаючи з 2011-го, ситуація із забрудненням повітря в Запоріжжі суттєво не змінилась, каже лікар з комунальної гігієни Запорізького обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров'я України Євген Тулушев.

По-перше, це пил. Понад 30% від усіх досліджень перевищує гранично допустимі норми. Фенол – теж більш ніж 30%. Сірководень – 22%
Євген Тулушев

«Як було повітря брудне, так воно і залишилось – майже кожне п'яте наше дослідження є з перевищенням гранично допустимої концентрації. По-перше, це пил. Понад 30% від усіх досліджень перевищує гранично допустимі норми. Фенол – теж більш ніж 30%. Сірководень – 22%. У серпні, за даними нашого гідрометеоцентру, більше третини всіх днів і ночей – із поганими метеоумовами розсіювання (забруднюючих речовин – ред.)», – пояснює експерт.

Втім, окремі підприємства заявляють про зменшення шкоди від свого виробництва для довкілля. Так, прес-служба металургійного комбінату «Запоріжсталь» повідомляє про багатомільйонні інвестиції у модернізацію власного виробництва. Завод, за даними Мінекології, є одним із найбільших забруднювачів довкілля в Україні. 9 вересня керівник «Запоріжсталі» Ростислав Шурма повідомив в інтерв‘ю журналістам підконтрольного підприємству телеканалу TV5 про завершення модернізації аглофабрики комбінату (підрозділу підприємства, де спекають в грудки дрібнозернисту або пилеподібну руду, виробляючи агломерат – сировину для виробництва чавуна).

Думаю, що у першій частині листопада кожен запоріжець зможе побачити суттєву різницю по трубах аглофабрики комбінату – як було раніше, і як стало зараз
Ростислав Шурма

«Ми вийшли на фінішну пряму з реалізації дуже великого нашого проекту – модернізація аглофабрики вартістю 870 мільйонів гривень. Сьогодні зупинена для встановлення газоочистки наша шоста агломашина і упродовж 45-ти діб вона буде запущена. І запрацює увесь комплекс, над якими ми працюємо протягом останніх трьох років. Я думаю, що у першій частині листопада кожен запоріжець зможе побачити суттєву різницю по трубах аглофабрики комбінату – як було раніше, і як стало зараз», – заявив менеджер.

Петиція вже зібрала близько 5 тисяч підписів

Та Юрій Гудименко особливих сподівань на зміну екологічної ситуації в місті не має, планує переїхати зі Запоріжжя.

«Я розумію, що якщо мої діти, онуки будуть народжуватися у Запоріжжі, то такі ж самі проблеми будуть з вірогідністю 100%. Я хочу уникнути – пожити у місті з нормальною екологією. Це, мабуть, головний мотив, бо професійний: ми всі розуміємо, є інтернет, я можу працювати з будь-якого міста на планеті. Але екологія підказує, що треба тікати з Запоріжжя», – каже блогер.

Поки ж в Запорізькій ОДА обіцяють запровадити в регіоні нову систему моніторингу забруднення повітря, дані якої будуть цілодобово доступні громадянам в онлайн-режимі. Водночас запорізькі активісти продовжують збір підписів під петицією до уряду — вже назбирали майже 5 тисяч голосів.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Назарова

    Співпрацює з Радіо Свобода з 2015 року. Народилася в 1985 році у Запоріжжі. У 2007 році закінчила історичний факультет, а у 2011 році – аспірантуру Запорізького національного університету. Має ступень кандидата історичних наук. Із 2013 року працює у сфері журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG