Доступність посилання

ТОП новини

Януковичу не потрібно чекати на виклик з суду Росії для участі в засіданні 18 травня – Сарган


Віктор Янукович
Віктор Янукович

Колишньому президенту Віктору Януковичу немає потреби чекати запрошення з суду Ростовської області Росії для участі в судовому засіданні Оболонського районного суду Києва, запланованого на 18 травня цього року в режимі відеоконференції. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомила речниця генпрокурора Лариса Сарган з посиланням на представника держобвинувачення в суді, прокурора Військової прокуратури Руслана Кравченка.

«Щоб сторона захисту Януковича і сам обвинувачений не маніпулювали думкою суспільства, ще раз повідомляю і роз’яснюю, що йому не потрібно очікувати виклику з Ростовського обласного суду Російської Федерації або чекати можливості виходу з відеоконференції та участі в судових засіданнях щодо цієї відеоконференції, тому що вже організована можливість участі самого обвинуваченого Януковича у відеоконференції без виклику Ростовського облсуду», – написала Сарган.

Вона знову наголосила, що стороні захисту вже надані три варіанти участі Януковича в усіх судових засіданнях по відеозв’язку, вони вже організовані й готові для використання самим обвинуваченим.

Минулого тижня Сарган заявила, що Оболонський районний суд Києва надав можливість Януковичу брати участь у судовому засіданні 18 травня по відеозв’язку, де б він не перебував, а відповідний лист-роз’яснення направлений адвокатам екс-президента.

Після цієї заяви адвокати Януковича сказали, що відеозв’язок з їхнім підзахисним має бути організовано у порядку міжнародної правової допомоги, тому вони направили звернення до Міністерства юстиції Росії та Ростовського обласного суду з проханням організувати відеоконференцію.

4 травня суд оголосив перерву в підготовчому засіданні у справі про державну зраду Януковича до 18 травня. Таке рішення суд ухвалив після часткового задоволення клопотання захисту колишнього президента-утікача про організацію відеоконференції з ним.

Віктор Янукович та багато з представників його оточення втекли з України в лютому 2014 року після масових розстрілів учасників протестів на майдані Незалежності в Києві. Відтоді більшість із них переховуються у Росії.

У січні Печерський районний суд Києва надав дозвіл на заочне досудове розслідування щодо Януковича.
Наприкінці листопада 2016 року Янукович, як свідок, давав свідчення у форматі відеозв’язку у справі щодо 5 бійців розформованого спецпідрозділу «Беркут». Тоді він повідомив у суді, що перебуває в російському місті Ростов-на-Дону.

Віктор Янукович є фігурантом кількох кримінальних справ в Україні, зокрема щодо перевищення ним повноважень від листопада 2013-го до лютого 2014 року, щодо масових убивств активістів Майдану, а також за фактом захоплення ним державної влади 2010 року. Наразі жодне з цих проваджень не розглядається у судах по суті.

XS
SM
MD
LG