Доступність посилання

ТОП новини

Трамп заявляє, що мав право ділитися з Росією даними про тероризм


Дональд Трамп і Сергій Лавров на зустрічі у Вашингтоні, США, 10 травня 2017 року
Дональд Трамп і Сергій Лавров на зустрічі у Вашингтоні, США, 10 травня 2017 року

Президент США Дональд Трамп заявив, що мав «повне право» ділитися з Росією інформацією про боротьбу з тероризмом. Про це він написав у своєму Twitter.

Трамп уточнив, що на переговорах із головою Міністерства закордонних справ Росії Сергієм Лавровим він повідомив факти, що стосуються тероризму і безпеки авіапольотів. Президент США пояснив це «гуманітарними причинами» і наголосив, що хоче, щоб Росія «активізувала свою боротьбу з «Ісламською державою» і тероризмом».

Таким чином Трамп відповів на звинувачення американських ЗМІ в тому, що він передав Лаврову секретну інформацію. Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков назвав публікації про це «черговою нісенітницею» і відмовився їх підтверджувати чи спростовувати.

За даними газет The Washington Post і The New York Times, йшлося про плани ісламістів використовувати ноутбуки для підриву пасажирських літаків. Журналісти стверджують, що Вашингтон отримав ці відомості від країни-союзника на умовах нерозголошення. Співрозмовники видань побоюються, що розкриття інформації підірве довіру союзника США, а Росія може зірвати його розвідувальну операцію.

Помічник Трампа з національної безпеки генерал Герберт Раймонд Макмастер заявив, що під час зустрічі президент не обговорював «питання про джерела або методи збору інформації». Держсекретар США Рекс Тіллерсон, який був присутній на зустрічі, підкреслив, що політики не обговорювали військові операції і розвідку.

XS
SM
MD
LG