Доступність посилання

ТОП новини

МІП: «ВКонтакте», «Одноклассники» і «Яндекс» використовують спецслужби Росії як інструмент гібридної війни


У Міністерстві інформаційної політики вважають, що ресурси «Вконтакте», «Одноклассники», «Яндекс», «Мейл.ру» використовуються російськими спецслужбами як інструмент гібридної війни.

«Водночас, враховуючи надані факти та дбаючи про безпеку країни, рішення РНБО відповідає завданням, які сьогодні стоять перед державою з проблематики територіальної цілісності та соціального захисту. Такі ресурси, як «ВКонтакте», «Одноклассники», «Яндекс», «Мейл.Ру Груп», давно вже використовуються російськими спецслужбами як інструмент гібридної війни», – сказав держсекретар МІП Артем Біденко, якого цитує прес-служба відомства.

При цьому у міністерстві наголошують, що вважають ключовою цінністю свободу вираження думки.

У Мінінформполітики зазначають, що вказані в указі президента України ресурси, зокрема такі, як «Вконтакте», «Одноклассники», «Яндекс», «Мейл.ру», не входять до переліку, який напрацювала робоча група при МІП, розглянула Експерта рада при відомстві, передавши потім до СБУ.

Між тим, як наголошують в міністерстві, на засіданні Ради національної безпеки і оборони України 28 квітня 2017 року були наведені факти та аргументи на підтримку застосування санкцій до російських соцмереж.

Учора, 15 травня, президент України Петро Порошенко своїм указом ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України, що передбачає застосування нових санкцій проти російських фізичних і юридичних осіб. У списку 468 юридичних осіб – зокрема, сервіси «Яндекс», соцмережі «ВКонтакте», «Однокласники», сайти Mail.Ru Group, антивірусні компанії «Лабораторія Касперського» і DrWeb. Економічні санкції також запроваджуються проти найбільших російських телекомпаній: «ТВ Центр», РБК, ВГТРК, «НТВ-Плюс», «Звезда», ТНТ, РЕН-ТВ, ОТР.

Згідно з указом, інтернет-провайдери зобов’язані заблокувати доступ до цих інтернет-ресурсів.

Крім того, санкції запроваджуються проти 1228 фізичних осіб: громадян України, Росії й інших держав. Термін дії обмежень – від одного до трьох років.

Як повідомили в редакції офіційної газети «Урядовий кур’єр», завтра опублікують указ президента щодо нових санкцій, після цього він набуде чинності.

У Росії нові санкції назвали «проявом цензури», а також заявили, що можуть вжити заходи у відповідь.

XS
SM
MD
LG