Доступність посилання

ТОП новини

Указ Порошенка про санкції щодо Росії набрав чинності


Президент України Петро Порошенко указом від 15 травня ввів у дію рішення РНБО про оновлені санкції щодо Росії, під які, зокрема, потрапили російські соціальні мережі «ВКонтакте» і «Однокласники», а також сервіси «Яндекса» і Mail.Ru Group
Президент України Петро Порошенко указом від 15 травня ввів у дію рішення РНБО про оновлені санкції щодо Росії, під які, зокрема, потрапили російські соціальні мережі «ВКонтакте» і «Однокласники», а також сервіси «Яндекса» і Mail.Ru Group

Офіційна газета «Урядовий кур’єр» 17 травня опублікувала указ президента України Петра Порошенка щодо нових санкцій України проти російських компаній і фізичних осіб, таким чином, цей документ набрав чинності.

У понеділок, 15 травня, Петро Порошенко своїм указом ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України, що передбачає застосування нових санкцій проти російських фізичних і юридичних осіб. Текст документа ще тоді був оприлюднений на сайті президента, але це не вважається офіційною публікацією.

У списку 468 юридичних осіб – зокрема, сервіси «Яндекс», соцмережі «ВКонтакте», «Однокласники», сайти Mail.Ru Group, антивірусні компанії «Лабораторія Касперського» і DrWeb. Економічні санкції також запроваджуються проти найбільших російських телекомпаній: «ТВ Центр», РБК, ВГТРК, «НТВ-Плюс», «Звезда», ТНТ, РЕН-ТВ, ОТР.

Згідно з указом, інтернет-провайдери зобов’язані заблокувати доступ до цих інтернет-ресурсів.

Крім того, санкції запроваджуються проти 1228 фізичних осіб: громадян України, Росії й інших держав. Термін дії обмежень – від одного до трьох років.

У РНБО повідомили, що це рішення ухвалене на підставі пропозицій СБУ, Нацбанку і Кабміну.

Голова Інтернет-асоціації України Олександр Федієнко заявив, що здійснення блокування російських сайтів, що потрапили під санкції, українськими провайдерами наразі неможливе технічно. За його словами, для реалізації блокування провайдерам може знадобитися час і великі кошти на переоснащення обладнання та зміну топології мережі.

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch вважає, що президентові України Петру Порошенку слід скасувати заборону, яка впливає на роботу таких інтернет-платформ, як «ВКонтакте», «Одноклассники», РБК та «Яндекс», а також вжити заходів щодо захисту свободи слова і інформації в Україні.

На відміну від правозахисників, у НАТО погодилися з позицією Києва, що рішення блокувати в Україні російські інтернет-ресурси є питанням безпеки, а не свободи слова.

XS
SM
MD
LG