Доступність посилання

ТОП новини

Суд вирішив не просити Росію про організацію участі Януковича в засіданні у відеорежимі


Віктор Янукович
Віктор Янукович

Оболонський районний суд Києва вирішив, що не буде звертатися до Росії для організації відеоконференції з екс-президентом України Віктором Януковичем, оскільки його обвинувачують у державній зраді Україні в інтересах Росії.

«За такого звинувачення суд вважає, що звернення по міжнародну правову допомогу в рамках цієї справи буде суперечити меті та завданням конвенцій, підписаних між Україною і Росією», – сказав 17 травня суддя Владислав Дев’ятко, що головує на засіданні суду в справі про державну зраду Януковича.

Суддя наголосив, що суд вжив усіх заходів для забезпечення участі Януковича в підготовчому засіданні в режимі відеозв'язку і запропонував стороні захисту відповідне обладнання і програмне забезпечення, яке сертифіковане в Україні та використовується всіма судами в Україні, для того, щоб Янукович міг вийти на конференцзв'язок з будь-якої точки світу або будь-якого місця в Росії для участі в судовому засіданні з Оболонським судом.

Захисники на засіданні неодноразово наполягали на необхідності перенесення підготовчого засідання. Вони вказували, що відеозв'язок має відбутись за вимогами оформлення міжнародної правової допомоги. На думку адвокатів, Мін’юст України і Оболонський суд має звернутися до Мін’юсту Росії із проханням забезпечити зв’язок, тоді Ростовський суд погодиться забезпечити трансляцію.

Суд відмовив захисту в оголошенні перерви в засіданні для зустрічі та узгодження позицій з Януковичем.

Головуючий суддя наголосив, що на стадії підготовчого засідання не передбачено надання свідчень Януковича. «Ніяких допитів пояснень обвинуваченого на підготовчому засіданні не може бути... це не було заплановано», – сказав він.

Суд наголосив, що якщо відеоконференція відбудеться, то вона відбудеться на підставі рішення Оболонського райсуду, а не на підставі бажання обвинуваченого Януковича чи Ростовського обласного суду Росії.

Сторона обвинувачення звернула увагу на той факт, що українське законодавство не передбачає надання особі, яка оголошена в розшук, можливості брати участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції, а передбачає лише особисту присутність. Крім того, прокурори назвали позицію сторони захисту та обвинуваченого маніпуляцією для затягування процесу.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, суд перейшов до підготовчого засідання по суті.

4 травня суд оголосив перерву в підготовчому засіданні у справі про державну зраду Януковича до 18 травня. Таке рішення суд ухвалив після часткового задоволення клопотання захисту колишнього президента-утікача про організацію відеоконференції з ним.

Віктор Янукович та багато з представників його оточення втекли з України в лютому 2014 року після масових розстрілів учасників протестів на майдані Незалежності в Києві. Відтоді більшість із них переховуються у Росії.

28 листопада 2016 року генеральний прокурор України Юрій Луценко зачитав Януковичу повідомлення про підозру у вчиненні державної зради, пособництві представникам влади Росії, в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України, в порушення порядку, встановленого Конституцією, веденні агресивної війни.

XS
SM
MD
LG