Доступність посилання

ТОП новини

Поліція Лондона: британський ордер на арешт Ассанжа ще дійсний


Джуліан Ассанж
Джуліан Ассанж

Лондонська поліція заявляє, що засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа арештують після того, як він залишить посольство Еквадору в столиці Великої Британії. Як йдеться в заяві, це пов’язано з тим, що Ассанж не з’являвся до суду після того, як його звільнили під заставу.

«Поліція столиці Британії зобов’язана виконати цей ордер, як тільки він залишить посольство», – йдеться в заяві поліції Лондона.

Раніше сьогодні прокуратура Швеції повідомила про рішення припинити попереднє слідство щодо Джуліана Ассанжа і зняти з нього звинувачення в зґвалтуванні. Таким чином, завершується 7-річний період протистояння шведського правосуддя і засновника сайту WikiLeaks Джуліана Ассанжа.

Ассанж у відповідь на цю заяву опублікував у Twitter фото без коментарів, на якому він посміхається.

19 травня було крайнім терміном, у який прокуратура Швеції мала або скасувати, або поновити європейський ордер на арешт Ассанжа. Директор державного обвинувачення Швеції Маріанна Ню заявила, що прокуратура вирішила «припинити попереднє розслідування».

«За моєю оцінкою, передачу неможливо було б здійснити в найближчому майбутньому», – сказала вона, додавши, що Ассанж уникав спроб британської і шведської влади арештувати його.

«Ми не робимо ніяких заяв про винуватість чи ні», – додала прокурор.

Ассанжі з 2012 року живе в Лондоні в посольстві Еквадору, де він переховувався від шведського правосуддя.

Прокурори в Швеції вимагали його видачі в зв'язку зі звинуваченнями в сексуальних злочинах. Ассанж категорично заперечував свою провину.

Він також заявляв, що побоюється приїжджати до Швеції, влада якої може видати його США, де його розшукують у зв’язку з витоком секретних документів про війни в Іраку та Афганістані.

XS
SM
MD
LG