Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко побажав «Мінську» конструктиву, Меркель вказала – перемир’я на Донбасі немає


Президент України Петро Порошенко прибув з офіційним візитом до Німеччини, 20 травня 2017 року
Президент України Петро Порошенко прибув з офіційним візитом до Німеччини, 20 травня 2017 року

Президент України Петро Порошенко заявив про необхідність вдатися до рішучих дій задля досягнення конструктиву в мінських переговорах. Про це він сказав під час прес-конференції з канцлером Німеччини Анґелою Меркель в замку німецького міста Гранзее.

«Звісно, зараз у нас є нові реалії, коли російський президент Путін видав указ з приводу визнання фейкових документів. Російський уряд фактично поширив рублеву зону на окуповану територію України, ми маємо конфіскацію російською владою активів, які належать українській державі і українським громадянам. І з урахуванням усіх цих реалій, ми маємо все ж таки рішучіше діяти далі, щоб повернути мінський процес в конструктивне русло», – сказав Порошенко перед зустріччю з федеральним канцлером Німеччини Анґелою Меркель у місті Гранзее в суботу.

У свою чергу, Анґела Меркель заявила, що планує поговорити з Порошенком про можливість нової зустрічі лідерів «нормандської четвірки» щодо ситуації на Донбасі, де, за її словами, перемир'я так і не настало.

«Ми повинні повідомити, що перемир’я на сьогоднішній день ще не існує, і окрім того, що Мінська угода не повністю виконується», – сказала Меркель. Вона також додала, що йтиметься про те, «як нам працювати в рамках Мінських угод в подальшому».

Меркель зазначила, що надзвичайно важливою є й гуманітарна ситуація на сході України, про що вона сьогодні теж буде говорити з українським президентом.

Збройний конфлікт на сході України почався навесні 2014 року після російської анексії Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці сепаратистів. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати російські «добровольці». За даними ООН, станом на лютий 2017 року на Донбасі від початку конфлікту загинули понад 9,9 тисячі людей.

XS
SM
MD
LG