Доступність посилання

ТОП новини

Президент Ірану розкритикував саміт у Саудівській Аравії з участю президента США


Хасан Роугані критикує ісламсько-американський саміт під час прес-конференції в Тегерані, 22 травня 2017 року
Хасан Роугані критикує ісламсько-американський саміт під час прес-конференції в Тегерані, 22 травня 2017 року

Президент Ірану Хасан Роугані розкритикував саміт керівників арабських і мусульманських держав, який відбувся в неділю у столиці Саудівської Аравії і в якому взяв участь президент США Дональд Трамп.

Як заявив Роугані, недавні вибори, на яких він здобув другий термін на посаді, свідчать, що іранці виступають за «поміркованість» і взаємодію зі світом.

За його словами, саміт, на якому лунала різка критика Ірану, був «просто шоу без ніякісінької практичної чи політичної цінності».

Роугані додав, що стабільність у широкому регіоні Близького Сходу неможлива без Ірану, а США «не мають знань» про цей регіон.

Він також висловив сподівання, що адміністрація Трампа «встоїться», і «можна буде виносити акуратніші судження».

Президент Ірану також виступив на захист критикованої ракетної програми його країни, заявивши: «Наші ракети – для миру, а не для нападу».

Тим часом як Роугані критикував різкі слова Трампа й інших учасників саміту про Іран, висловлені ще в неділю, сам Трамп у понеділок, уже в перебігу візиту до Ізраїлю, виступив із новою критикою Ірану.

За його словами, США й Ізраїль разом заявляють, що не можна допустити появу в Ірану ядерної зброї ні в якому разі, і що Іран мусить «припинити смертоносне фінансування, навчання й озброєння терористів і ополчень».

У неділю Трамп, виступаючи на Арабсько-ісламсько-американському саміті в Ер-Ріяді, зокрема, звинуватив Іран у розпалюванні «конфлікту на релігійному ґрунті й терору», в фінансуванні, озброєнні й навчанні шиїтських угруповань, що, за його словами, несуть «руйнування й хаос» у регіоні від Лівану до Іраку, а також у підтримці режиму президента Сирії Башара аль-Асада, який, за словами президента США, саме завдяки підтримці Тегерана чинить «невимовні злочини» в перебігу громадянської війни у своїй країні.

«Доки іранський режим не забажає стати партнером у досягненні миру, всі свідомі держави мають співпрацювати над тим, щоб ізолювати його», – сказав президент США.

Король Саудівської Аравії, яка теж вбачає загрозу від участі Ірану в низці регіональних конфліктів, від Сирії до Ємену, Салман, зі свого боку, заявив на саміті: «Іранський режим є лідером світового тероризму».

XS
SM
MD
LG