Доступність посилання

ТОП новини

Ірак погодився на ініціативу ОПЕК скоротити видобуток нафти на 9 місяців


Ірак погодився скоротити видобуток нафти ще відразу на 9 місяців за планом провідних видобувачів цієї сировини підняти ціни на неї.

Як повідомив міністр нафти Іраку Джабар Алі аль-Луейбі після переговорів у Багдаді з колегою з Саудівської Аравії, його країна погодилася на такий термін скорочення видобутку державами-членами.

Держави-члени Організації країн-експортерів нафти і 11 інших нафтовидобувних країн, серед яких і Росія, домовилися були з метою підняти ціни на нафту скоротити її видобуток до 1,8 мільйона барелів на день на першу половину 2017 року, до кінця червня, з тим, щоб потім, можливо, продовжити цей термін іще на 6 місяців, до кінця цього року.

Але Саудівська Аравія і Росія тепер заявляють, що термін скорочення видобутку треба продовжити відразу на 9 місяців, до березня 2018-го. Це питання учасники домовленості з грудня минулого року мають обговорити на зустрічі у Відні в четвер, 25 травня.

Домовленість низки видобувачів нафти підвищила ціни на цю сировину, але вона лишається помітно нижчою від 60 доларів США за барель, якої прагне Саудівська Аравія. Запаси нафти у світі лишаються високими, а країни, що не були учасниками домовленості, зокрема США, не обмежували свого видобутку.

XS
SM
MD
LG