Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровщина: суд призначив засідання в справі про повернення Органної зали від УПЦ (МП) громаді


Дніпропетровський органний зал
Дніпропетровський органний зал

Апеляційний суд Дніпропетровської області призначив судове засідання в справі щодо повернення Органної зали від єпархії від УПЦ (МП) територіальній громаді. Про це повідомив позивач, керівник громадської організації «Справа принципу» Олександр Гуміров.

За словами Гумірова, він оскаржує рішення Центрального районного суду Дніпра, який 18 квітня відмовився задовольнити позов щодо повернення органного залу від УПЦ (МП) громаді.

За рішенням суду, довіреність, на основі якої свого часу екс-представник обласної ради підписав документи на передання закладу культури церкві, була цілком законною. Позивач Олександр Гуміров наполягає на її незаконності.

Як зазначає Олександр Гуміров, він вивчив текст ухвали суду й не згоден з його аргументацією.

Засідання призначене 27 червня. Воно буде відкритим.

У лютому 2017 року в Дніпрі розпочався судовий процес щодо повернення Будинку органної та камерної музики зі власності УПЦ (МП). Позивачем виступав керівник громадської організації «Справа принципу» Олександр Гуміров. Відповідачем – обласна рада і екс-посадовець обласної ради Олександр Смирний, який свого часу підписав «мирову угоду» з єпархією УПЦ (МП) про передачу права власності на Органну залу.

В УПЦ (МП) поки рішення суду не коментували. Водночас раніше у Дніпропетровській єпархії церкви заявляли, що мають право на будівлю органної зали, адже та первісно була збудована як церква.

Дніпропетровський Будинок органної та камерної музики розташований у приміщенні колишньої Брянської церкви, збудованої коштом одного з металургійних заводів на початку 20-го століття. За радянських часів її забрали на користь держави, а у 1980-і там облаштували концертну залу з унікальним органом.

У березні 2011 року керуючий Дніпропетровської єпархії УПЦ (МП) митрополит Іриней повідомив, що приміщення органної зали перейшло в управління церкви.

XS
SM
MD
LG