Доступність посилання

ТОП новини

Савченко закликала Порошенка накласти вето на скасування її закону


Надія Савченко
Надія Савченко

Депутат Надія Савченко назвала скасування запропонованих нею та іншими депутатами змін до Кримінального кодексу таким, що звужує конституційні права і свободи людини в Україні, і закликала президента Петра Порошенка ветувати це рішення Верховної Ради. Про це йдеться у листі до президента, який Савченко оприлюднила на своїй сторінці у Facebook.

«Звертаю увагу Президента України як гаранта Конституції України, що вiн повинен застосувати право вето щодо Проекту Закону, який було прийнято 18 травня, аби не допустити порушення конституційних прав українців. Звертаюсь також до Уповноваженого з прав людини з пропозицією скористатися правом на Конституційне подання про невідповідність Конституції України проекту Закону України, що було прийнято, оскільки обов'язком омбудсмена є захист прав», – написала політик.

Закон «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув’язнення у строк покарання», або так званий «закон Савченко», набрав чинності 24 грудня 2015 року. Він передбачає зарахування одного дня у СІЗО як двох днів позбавлення волі.

Цей закон неодноразово критикувався, зокрема правоохоронцями та Мін’юстом.

У вересні 2016 року у Нацполіції повідомляли, що завдяки «закону Савченко» звільнені дев’ять тисяч людей. Восени минулого року Кабінет міністрів запропонував внести зміни до цього закону, але парламент їх не підтримав. Між тим,18 травня цього року Верховна Рада скасувала «закон Савченко».

XS
SM
MD
LG