Доступність посилання

ТОП новини

Представники ОРДЛО в Мінську хочуть говорити про заручників тільки з Медведчуком – Геращенко


Ірина Геращенко
Ірина Геращенко

Представники окремих районів Донецької та Луганської областей, непідконтрольних Україні, заявили під час переговорів у Мінську, що готові обговорювати списки людей на звільнення тільки із Віктором Медведчуком, написала у Facebook представниця від України у гуманітарній робочій підгрупі Тристоронньої контактної групи народний депутат Ірина Геращенко.

«Далі ще гірше. ОРДЛО, підконтрольне Росії, хоче продовження процедури верифікації. Щоб українська сторона провела процедуру верифікації ще й тих осіб, які вже перебувають на свободі, випущені за так званим «законом Савченко». Це – повна маячня, звичайно, бо ні українське законодавство, ані міжнародне гуманітарне право не дозволяє насильно переміщати чи опитувати вільних перед законом людей!» – заявила вона.

За словами Геращенко, вона готує офіційне звернення до ОБСЄ з вимогою дати оцінку цим вимогам або «офіційну відповідь, чи є хоч якась норма міжнародного гуманітарного права, яка може примусити українську сторону проводити верифікацію вільних перед законом людей». На думку депутата, йдеться про затягування процесу обміну заручників з боку сепаратистів.

«Також ОРДЛО внесли в списки своїх вимог тих, хто не має ніякого стосунку до інспірованого на Донбасі конфлікту: починаючи від беркутівців, причетних до вбивств на Майдані, і закінчуючи просто вбивцями у Запоріжжі чи Вінниці, а також тими особами, що були причетні до трагічних подій в Одесі! Очевидно, що ці злочинці не можуть потрапити під звільнення, вони не мають ніякого стосунку до мінського процесу і не можуть розглядатися в рамках мінського процесу», – наголосила Геращенко.

Сьогодні в Мінську відбуваються зустрічі Тристоронньої контактної групи і її робочих підгруп.

Попередня зустріч контактної групи в Мінську відбулася 15 травня.

Тоді Ірина Геращенко повідомила, що підтримувані Росією бойовики погодилися внести вченого-релігієзнавця Ігоря Козловського, ув’язненого угрупованням «ДНР», до списку заручників, яких можуть звільнити.

Збройний конфлікт на сході України почався навесні 2014 року після російської анексії Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці сепаратистів. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці». За даними ООН, станом на лютий 2017 року на Донбасі від початку конфлікту загинули понад 9,9 тисячі людей.

XS
SM
MD
LG