Доступність посилання

ТОП новини

Грицак: у рамках обміну полоненими українська сторона готова передати понад 200 людей


Василь Грицак
Василь Грицак

Голова Служби безпеки України Василь Грицак заявляє про готовність української сторони в рамках обміну передати сепаратистам понад 200 людей.

«Ми готові обміняти понад 200 осіб, які висловили таке бажання…Ми готові і президент готовий підписати указ (про помилування – ред.), щоб забрати наших полонених», – сказав він.

За словами Грицака, питання обміну полоненими є дуже чутливим, ним спекулюють.

За підсумками засідання Контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі 24 травня повідомлялося, що українська сторона на переговорах у Мінську наполягає на тому, щоб до кінця тижня було оприлюднено списки тих людей, хто може бути звільнений, щоб це звільнення відбулося вже у червні.

Раніше цього ж дня думку про затягування процесу обміну з боку сепаратистів висловила представниця України у гуманітарній підгрупі Ірина Геращенко, а представниця угруповання «ЛНР» Ольга Кобцева заявила, що обидва угруповання вимагають інформацію про верифікацію затриманих осіб українською стороною із підписом Віктора Медведчука. Сам Медведчук на це поки що ніяк не реагував.

За останніми даними української сторони, на окупованій частині Донбасу перебуває 127 українських заручників. Звільнення заручників є одним із пунктів Мінських угод.

Збройний конфлікт на сході України почався навесні 2014 року після російської анексії Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці сепаратистів. Кремль відкидає ці звинувачення. За даними ООН, станом на лютий 2017 року на Донбасі від початку конфлікту загинули понад 9,9 тисячі людей.

XS
SM
MD
LG