Доступність посилання

ТОП новини

Макрона закликали вимагати від Путіна звільнити українських політв’язнів – відкритий лист


Емманюель Макрон
Емманюель Макрон

Родичі ув’язнених у Росії українців, правозахисники й активісти написали відкрите звернення до президента Франції Емманюеля Макрона із закликом вимагати від російського президента Володимира Путіна на зустрічі 29 травня звільнити політв’язнів, а також посилити санкції проти Москви «за переслідування, незаконне утримання під вартою і тортури інакодумців на окупованих територіях».

Як повідомила в коментарі проекту Радіо Свобода Крим.Реалії координатор Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник, допомогти передати звернення до Франції погодилася народний депутат України Ганна Гопко. Вона опублікувала копію листа у Facebook.

«Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Ахтем Чийгоз, Руслан Зейтуллаєв, Арсен Джеппаров, Євген Панов, Андрій Захтей, Редван Сулейманов, Володимир Присич, Дмитро Штибліков, Олексій Бессарабов, Володимир Дудка, Олексій Стогній, Гліб Шаблій, Володимир Балух – це далеко не повний перелік тих, хто репресований у Криму, піддається знущанням і тортурам, кому після багатьох місяців перебування під вартою відмовляють у незалежному правозахисті. Про деяких із них взагалі нічого не відомо, оскільки до них не допускають незалежних адвокатів», – йдеться у зверненні.

Автори листа також звернули увагу на переслідування журналіста Миколи Семени й одного з лідерів кримськотатарського національного руху Ільмі Умерова.

«Атмосфера терору і залякування панує сьогодні на Кримському півострові. Перейшовши до переслідування представників експертного співтовариства, журналістів, активістів, лідерів корінного народу кримських татар, Росія ще раз підтвердила свою репресивну сутність, нехтування правами і свободами людини, дискримінацію та переслідування незгодних з окупацією», – йдеться в документі.

Зустріч президентів Росії Володимира Путіна і Франції Емманюеля Макрона повинна відбутися 29 травня.

Після російської анексії в Криму почастішали масові обшуки у незалежних журналістів, громадських активістів, активістів кримськотатарського національного руху, членів Меджлісу кримськотатарського народу, а також кримських мусульман, підозрюваних у зв'язках із забороненою в Росії організацією «Хізб ут-Тахрір».

XS
SM
MD
LG