Доступність посилання

ТОП новини

У місії ООН повідомили про петицію з Афганістану проти Хекматіяра


Ґулбуддін Хекматіяр
Ґулбуддін Хекматіяр

Місія ООН зі сприяння Афганістану повідомила про отримання петиції від громадян, які прагнуть правосуддя щодо ймовірних жертв польового командира Ґулбуддіна Хекматіяра. За даними місії, заяву вони отримали 25 травня.

«Афганські громадяни та інші особи, що стали жертвами звірств, не повинні позбавлятися свого права на відшкодування в судовому порядку», – заявив спецпредставник генерального секретаря ООН і керівник місії в Афганістані Тадаміті Ямамото.

Він також додав, що ООН буде підтримувати афганців в їхніх зусиллях із «досягнення миру, справедливості і безпеки».

4 травня після понад 20-річного добровільного вигнання Ґулбуддін Хекматіяр, один з лідерів збройного угрупування «Хезб-е Ісламі» в афганській війні 1990-х років, повернувся до Кабула в рамках мирної угоди з урядом Афганістану, що надав йому імунітет. Хекматіяр закликав своїх «братів-талібів» припинити спротив. Він запропонував стати посередником у переговорах між бойовиками і урядом.

Ці домовленості розкритикували багато афганських посадовців і західних правозахисних груп, які звинувачують Хекматіяра у порушенні прав людини під час війни в Афганістані у 90-х роках.

Угруповання «Хезб-е Ісламі» Хекматіяра також відоме атаками на афганські і американські сили безпеки, після того, як військові США увійшли до Афганістану після нападів 11 вересня 2001 року.

Водночас місія ООН зі сприяння Афганістану привітала угоду, назвавши її такою, що сприяє скороченню масштабів насильства в Афганістані».

XS
SM
MD
LG