Доступність посилання

ТОП новини

Туск закликає G7 продовжувати санкції проти Росії


Дональд Туск (п) і Дональд Трамп під час зустрічі на Сицилії, Італія, 26 травня 2017 року
Дональд Туск (п) і Дональд Трамп під час зустрічі на Сицилії, Італія, 26 травня 2017 року

Президент Європейської ради Дональд Туск закликає лідерів країн «Групи семи» зберегти санкції проти Росії через її агресію в Україні.

«З моменту нашого останнього саміту G7 в Японії ми не побачили нічого, що виправдало б зміну нашої політики санкцій щодо Росії. Я буду закликати лідерів G7 заново підтвердити свою позицію», – заявив він 26 травня на італійському острові Сицилії в місті Таорміна перед відкриттям саміту.

Заява пролунала через день після того, як економічний радник Білого дому Ґарі Кон на запитання про те, чи президента США Дональд Трамп планує продовжувати санкції проти Росії, заявив, що це ще не вирішено.

«Думаю, що президент розглядає це питання. На даний час ми не маємо позиції», – сказав він і додав, що Трамп має «багато варіантів». Це різко відрізняється від попередніх заяв американських посадовців про те, що санкції залишатимуться, поки Росія не зробить кроків, які б дозволили їх зняти.

Після переговорів із Трампом 25 травня в Брюсселі Туск заявив, що не певен на 100 відсотків у спільній із ним позиції щодо Росії. «Водночас, коли йдеться про конфлікт в Україні, здається, ми на одній лінії», – сказав Туск.

Від 2014 року ЄС і США запровадили санкції проти Росії за анексію Криму і дії Москви на сході України, де внаслідок конфлікту між підтримуваними Росією бойовиками і українськими урядовими військами, за даними ООН, загинули понад 9,9 тисячі людей.

XS
SM
MD
LG