Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Чечні: «нам наплювати» на доповідь HRW про катування геїв


Акція протесту проти утисків геїв у Чечні, Санкт-Петербург, Росія (архівне фото)
Акція протесту проти утисків геїв у Чечні, Санкт-Петербург, Росія (архівне фото)

Парламент російського регіону Чечні відмовився реагувати на повідомлення міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch про ймовірну причетність влади республіки до тортур і вбивств геїв.

Представник секретаріату чеченського парламенту Зелімхан Джамалдінов заявив 26 травня в ефірі радіо «Говорить Москва», що депутатам «наплювати» на дані розслідування, а його авторів назвав «європейськими підгодовуваними продажними журналістами».

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch 26 травня підтвердила, що поліція в російському регіоні Чечні затримувала, катувала й принижувала десятки чоловіків – геїв та бісексуалів – навесні 2017 року в «очевидній спробі викреслити їх з чеченського суспільства». У доповіді на 29-ти сторінках, опублікованій 26 травня йдеться, що «боротьба проти геїв» тривала від кінця лютого до щонайменше початку квітня, і що наказ про це було отримано від посадових осіб Чечні.

У доповіді наголошується, що ключову роль у переслідуваннях ЛГБТ-спільноти на території республіки, цілком ймовірно, відігравав голова парламенту Чечні Магомед Даудов.

На початку квітня російська «Нова газета» повідомила про масові переслідування геїв у Чечні. Стверджувалося, що затримано понад 100 гомосексуалів, а деякі з них убиті. Влада регіону назвала цю інформацію помилковою.

XS
SM
MD
LG