Доступність посилання

ТОП новини

Італієць вирішив допомогти геям з Чечні, яких переслідують, а опинився за ґратами


Поліція відбирає у активістів коробки з підписами
Поліція відбирає у активістів коробки з підписами

Повідомлення про те, що в Чечні від грудня 2016 року цілеспрямовано затримують гомосексуалів, б'ють і катують у секретних в'язницях, вразили європейських політиків, журналістів та громадських активістів. Прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей назвала дії влади Чечні «варварськими злочинами», а ЛГБТ-активісти з Франції закликали Міжнародний кримінальний суд у Гаазі розслідувати те, що відбувається у Чечні. Заява від імені трьох ЛГБТ-рухів подана проти очільника республіки Рамзана Кадирова. Понад два мільйони людей підписали звернення з вимогою провести розслідування того, що відбувається.

«Російська ЛГБТ-мережа», яка займається евакуацією гомосексуалів з Чечні, повідомляє, що отримані звернення від 80 осіб, а 42 надається допомога. У Грозному при цьому заперечують саме переслідування і те, що в Чечні взагалі існують люди з нетрадиційною сексуальною орієнтацією. На зустрічі з Володимиром Путіним Рамзан Кадиров звинуватив журналістів, які пишуть про це, в провокації. Прес-секретар президента Дмитро Пєсков заявив, що у Кремля немає підстав підозрювати Кадирова у брехні, однак Путін пообіцяв уповноваженій з прав людини Москальковій підтримати розслідування даних про переслідування гомосексуалів у Чечні і залучити до нього генерального прокурора і міністра внутрішніх справ Росії. Москалькова направила зібрані нею дані до Слідчого комітету Росії.

Через кілька днів після заяви Путіна до Москви приїхав італійський активіст, представник міжнародного руху AllOut Юрій Гуаяна. Організація допомагає постраждалим геям з Чечні фінансово і організувала збір підписів з вимогою провести розслідування. Ці підписи Юрій Гуаяна і четверо російських активістів 11 травня спробували передати до приймальні Генеральної прокуратури Росії. Однак їх одразу ж затримали поліцейські, і «банальна демократична процедура» завершилася так, що італійські дипломати вирішили терміново евакуювати Юрія Гуаяна на батьківщину.

Юрій Гуаяна
Юрій Гуаяна

Повернувшись до Мілана, він провів прес-конференцію, на якій говорив, що в Чечні організовані погроми проти гомосексуалів і європейським країнам необхідно діяти – зокрема, спростити процедуру видачі посвідки на проживання тим, хто зазнає переслідувань.

Юрій Гуаяна охоче погодився відповісти на запитання Російської редакції Радіо Свобода, яка робила репортаж про його затримання. Розмова відбулася 17 травня, в Міжнародний день боротьби проти гомофобії та трансфобії.

– У Вас російське ім'я. Ви з російської родини?

Ні, просто моя мама обожнювала «Доктора Живаго» і Юрія Гагаріна і назвала мене на їхню честь.

– Це була ваша перша поїздка до Росії?

– Так, я вперше побував у Москві.

– Підозрюю, що враження не дуже хороші.

– Ні, я передбачав, що станеться щось таке, і був готовий. Я б хотів ще раз приїхати як турист. Дуже задоволений, що мені вдалося познайомитися з чудовими людьми, активістами, з якими я співпрацював. Мені було дуже важливо зробити щось разом з російськими активістами, які ведуть боротьбу, яку я повністю підтримую.

– Так, але потрібно визнати, на жаль, що переслідування геїв у Чечні турбують іноземців набагато більше, ніж росіян. Російське суспільство в цілому продемонструвало байдужість до цієї проблеми.

– Так, це так, і я помітив це з реакції російських мас-медіа на те, що сталося, коли ми передавали підписи. За винятком Радіо Свобода (ваш відеорепортаж був усюди) і декількох незалежних видань та блогів). Державні ЗМІ або повністю проігнорували цю історію, або поширювали брехню.

– А російські інтелектуали навіть не наважилися згадати про те, що в Чечні переслідують геїв. Вони підписали листа на підтримку «Нової газети», якій погрожували кадировці, але в листі немає слів «геї» або «ЛГБТ», а тільки «жителі Чечні», тож хтось може і не зрозуміти, кого там переслідують.

– Так, це дуже сумно. І ще більш сумно, що Росія йде назад. Це і мене, і всіх нас турбує. Росія – величезна країна, і той напрямок, який вона обрала, дуже небезпечний.

– Ви зібрали дуже багато підписів за короткий термін. Як Вам це вдалося і що Ви пропонуєте в цьому зверненні?

Головна вимога – провести чесне і ефективне розслідування того, що відбувається в Чечні, і притягнути до відповідальності винних

– Підписи збирали три організації. Організація, в якій я працюю, AllOut, яка виступає за права ЛГБТ, знаменита міжнародна платформа для петицій Avaaz і російська група, яка підготувала звернення на Change.org. Головна вимога людей, що підписали ці відозви, – провести чесне й ефективне розслідування того, що відбувається в Чечні, і притягнути до відповідальності винних у арештах, тортурах і декількох убивствах гомосексуалів (про трьох убитих мовиться в розслідуванні «Нової газети» «Убивство честі»).

– І привезли в Москву коробки з підписами?

Коробки, які ми несли, були майже порожніми, це просто символічна акція: підписів було так багато, що вони не помістилися б в коробках, але варто було нам вийти, як з’явилося безліч поліцейських

– Ми хотіли провести дуже просту демократичну процедуру: передати ці підписи в Генеральну прокуратуру. Коробки, які ми несли, були майже порожніми, це просто символічна акція: підписів було так багато, що вони не помістилися б у коробках, тож вони у нас були з собою на флешці. Нам потрібно було пройти всього кілька метрів до входу в Генпрокуратуру, але варто було нам вийти, як з’явилося безліч поліцейських. Вони нас зупинили, зажадали показати, що є в коробках, ми відкрили їх, показали їм листи з підписами. Але вони відповіли, що це заборонено. Відібрали коробки, відвели нас до автозаку, обшукали й затримали на кілька годин у поліцейському відділенні.

– Як вони себе вели? Чи не чули Ви гомофобних зауважень?

– Я не розмовляю російською, тож не знаю, чи говорили вони щось гомофобне. Я помітив певну напруженість у тому, як поліцейські поводилися з іншими активістами, які були зі мною, але я не зрозумів, що вони говорили. Зі мною грубо не поводилися, ніякого насильства не було.

– Ви вважаєте, що вони чекали вас спеціально?

Було дуже багато поліції – чотири фургони. Не знаю, як вони отримали інформацію про наші плани, ми були дуже обережні

– Мені здалося, що вони спеціально на нас чекали. Ми приїхали і відразу побачили поліцейські фургони, і ще там були люди в іншій формі – синій, я вирішив, що це військовослужбовці. Мабуть, вони чекали нас, тому що було дуже багато поліції – чотири фургони. Не знаю, як вони отримали інформацію про наші плани, ми були дуже обережні, але все ж вони на нас чекали.

– Чотири фургони поліції на п’ятьох активістів з картонними коробками!

– Так, це було смішно. Десятки поліцейських набігли з усіх боків, коли ми йшли з цими коробками. Нас було всього п’ятеро осіб, і десятки поліцейських оточили нас і перегородили нам дорогу. Деякі були в бронежилетах... Це абсолютно безглуздо – демонструвати таку силу проти п'ятьох осіб, які несуть петицію.

– І в поліцейському відділку вас звинуватили в порушенні громадського порядку і призначили день суду?

Суд повинен відбутися 29 травня. У протоколі, який вони склали, сказано, що я був організатором і учасником неузгодженої демонстрації і чинив опір поліції. Обидва звинувачення – цілковита брехня

– Так, суд повинен відбутися 29 травня. У протоколі, який вони склали, сказано, що я був організатором і учасником неузгодженої демонстрації і чинив опір поліції. Обидва звинувачення – цілковита брехня. Перш за все, це не була демонстрація, тому що ми просто йшли до прокуратури, щоб передати підписи. Я не знаю, що думають ці люди – як можна ще віднести підписи, якщо не йти по вулиці?! Але вони назвали це демонстрацією. І на відео (зокрема, у відеорепортажі Радіо Свобода) видно, що ми ніякого опору не чинили. Як тільки поліцейські з’явилися, ми зупинилися посеред вулиці, показали коробки, робили все, що вони вимагали, і пройшли в автозак. Ми всього лише домагалися того, щоб російська влада дотримувалася власних законів. Я зажадав, щоб у протоколі було вказано, що я не згоден.

– І Ви відразу виїхали з Росії?

Консул приїхав у відділок поліції і, не знаю чому, порадив мені покинути Росію. Я відразу полетів

– Італійське консульство запропонувало мені зробити це негайно. Італійські дипломати були відразу поінформовані про моє затримання, консул приїхав у відділок поліції і, не знаю чому, порадив мені купити новий квиток і покинути Росію. Вони мене привезли з поліції прямо в аеропорт, і я відразу полетів.

– Чи не збираєтеся повертатися на суд?

На суді мене буде представляти адвокат

– Повертатися не збираюся, а на суді мене буде представляти адвокат. Я б хотів знати, яким буде рішення суду і для мене, і для інших активістів. Ймовірно, вони будуть оштрафовані, і ми маємо намір зібрати кошти, щоб заплатити ці суми.

Активісти затримані у Генпрокуратури: Микита Сафронов, Олександра Алексєєва, Марина Дедалес, Валентина Дехтяренко та Юрій Гуаяна
Активісти затримані у Генпрокуратури: Микита Сафронов, Олександра Алексєєва, Марина Дедалес, Валентина Дехтяренко та Юрій Гуаяна

– Ваша організація AllOut допомагає геям, яких переслідують у Чечні, покинути Росію?

– Ми стежимо за ситуацією в Чечні відтоді, як про те, що відбувається там, повідомила «Нова газета», я захоплений чудовою роботою і відвагою її журналістів. Ми відразу підготували петицію і організували збір коштів на допомогу «Російській ЛГБТ-мережі», щоб вони змогли вивезти якомога більше геїв з Чечні, щоб вони були у безпеці. Надати все необхідне в Росії або, якщо вдасться, за її межами. Ми дуже тісно співпрацюємо з російськими організаціями, насамперед з «ЛГБТ-мережею», і фінансуємо їхню роботу з допомоги чеченцям.

– Чи була у Вас можливість поговорити в Москві з геями, які втекли з Чечні?

З міркувань безпеки «Російська ЛГБТ-мережа» не дозволяє нікому зустрічатися з біженцями з Чечні

– Ні. З міркувань безпеки «Російська ЛГБТ-мережа» не дозволяє нікому зустрічатися з біженцями з Чечні. Вони, як ви самі розумієте, дуже вразливі і не довіряють стороннім, особливо в такій ситуації, як моя, адже я не говорю російською.

– Який висновок Ви зробили після цієї короткої поїздки до Москви і що думаєте про стан з правами ЛГБТ у Росії?

Я дуже засмучений тим, що відбувається з правами ЛГБТ не тільки в Чечні, але і в Росії в цілому

Російські громадяни мають жити за законами вільної країни. Ми повинні цього домагатися

– Я дуже, дуже засмучений тим, що відбувається з правами ЛГБТ не тільки в Чечні, але і в Росії в цілому. Італія поки що не найкраща країна на світі в цьому плані, але я вражений тим, що побачив у Росії. П’ятеро людей роблять найбанальнішу річ: намагаються передати підписи під петицією, а їх зупиняють поліцейські, затримують і кілька годин тримають у відділку... 17 травня – День боротьби проти гомофобії та трансфобії. Ми знаємо, що Росія – одна з найгірших країн у Європі щодо дотримання прав ЛГБТ, і це дуже непокоїть. Моє враження таке: якщо ти гей або лесбійка і приховуєш це, тобто фактично зрікаєшся самого себе і можливості любити того, кого ти любиш, відкрито, тоді тобі, ймовірно , нічого не загрожує. Але це жахлива доля – постійно приховувати свої почуття від інших людей і бути самим собою тільки у власній квартирі... Це нестерпна мука. Російські громадяни мають право бути вільними, жити за законами вільної країни, незалежно від своєї сексуальної орієнтації або гендерної ідентичності. Ми повинні цього домагатися, тому що зараз ситуація обурлива.

****

16 травня «Російська ЛГБТ-мережа» повідомила, що затримання в Чечні людей, затриманих під час другої хвилі арештів (середина березня), почали випускати. «Водночас надходять тривожні повідомлення про те, що через пильну увагу до подій у регіоні представники місцевих правоохоронних органів зв’язуються з родичами постраждалих і вимагають підписати заяви про те, що ті не мають претензій до роботи правоохоронних органів Чечні, а на родичів потерпілих чиниться тиск».

Оригінал матеріалу – на сайті Російської реакції Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Дмитро Волчек

    Головний редактор сайту Російської служби Радіо Свобода. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1988 року. Працював у Москві, Мюнхені, з 1995 року – в Празі. Ведучий програми «Культурний щоденник», редактор розділу «Культура».

    Народився в Петербурзі в 1964 році, в СРСР публікувався в самвидавній періодиці, в 1987-89 роках працював в журналі «Гласність». Автор кількох книг прози і віршів, в моїх перекладах видані твори В. Барроуза, Ф.О’Коннора, Г.Давенпорта, К.Акер, П.Боулза та інших англійських і американських письменників.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG