Доступність посилання

ТОП новини

Росія: Москалькова повідомила про передачу до Слідчого комітету даних про переслідуваних геїв із Чечні


Тетяна Москалькова раніше сумнівалася в інформації про переслідування і вбивства геїв у Чечні
Тетяна Москалькова раніше сумнівалася в інформації про переслідування і вбивства геїв у Чечні

У Росії уповноважений із прав людини Тетяна Москалькова повідомила, що передала до Слідчого комітету країни особисті дані геїв із Чечні, які зазнали там переслідувань і про яких писало раніше видання «Нова газета».

За її словами, де зараз ці люди, невідомо, і вважається, що їх могли вбити.

Москалькова не уточнила, коли вона подала ці дані. Вона заявила, що ще чекає відповіді, бо місячний термін розгляду її звернення ще не збіг.

Раніше у вівторок у Франції тамтешні ЛГБТ-активісти повідомили, що подали скаргу до Міжнародного кримінального суду на голову республіки Чечні в Росії Рамзана Кадирова через повідомлення про переслідування геїв у Чечні.

За їхнім повідомленням, у скарзі, поданій у понеділок, Кадирова називають організатором «геноциду» ЛГБТ-спільноти в Чечні і «катувальних таборів, що мають на меті винищення гомосексуалів» у північнокавказькій республіці в Росії.

Кадиров заперечує звинувачення в кампанії переслідування і фізичного знищення геїв у Чечні. Він також стверджує, що в чеченському суспільстві гомосексуальності взагалі не існує.

Чеченські правоохоронці стверджують, що до них не надходили ніякі дані про такі переслідування.

Раніше президент Росії Володимир Путін обіцяв підтримати розслідування інформації про придушення геїв у Чечні. При цьому він припустив, що ця інформація є лише чутками.

У Кремлі давали знати, що вважають цю інформацію такою, що не підтвердилася.

А у столиці Росії Москві Басманний суд відмовився розглядати скаргу видання «Нова газета» на бездіяльність голови Слідчого комітету Росії Олександра Бастрикіна після повідомлень про затримання і вбивства гомосексуалів у Чечні.

«Нова газета» наприкінці квітня поскаржилася до суду через те, що Слідчий комітет Росії не здійснив перевірки інформації про вбивства і переслідування геїв на Північному Кавказі, яку це видання оприлюднило на початку квітня. Тоді влада Чечні звинуватила газету в наклепі, до редакції надійшли погрози.

Потерпілі від таких переслідувань геїв у Чечні повідомляли Радіо Свобода та іншим засобам інформації про зловживання, яких вони зазнали.

Правозахисники, а також низка західних країн вимагають від російської влади ретельно вивчити повідомлення про переслідування геїв на території Чечні.

XS
SM
MD
LG