Доступність посилання

ТОП новини

Суд у справі Януковича звернеться до Вищої ради правосуддя через заяви Луценка у Раді


Юрій Луценко у Верховній Раді, Київ, 24 травня 2017 року
Юрій Луценко у Верховній Раді, Київ, 24 травня 2017 року

Суддя Оболонського райсуду Києва на розгляді справи про державну зраду екс-президента Віктора Януковича повідомив, що звернеться до Вищої ради правосуддя щодо аналізу висловлювань в парламенті 24 травня генпрокурора Юрія Луценка з приводу вказаного судового процесу.

«Суд погоджується із захистом, що такі дії генерального прокурора, а також інших посадовців, яких назвав захист (Анатолія Матіоса та Арсена Авакова – ред.), якщо такі висловлювання, дійсно мали місце, є неприпустимими, тому дані матеріали суд скерує до Вищої ради правосуддя, яка уповноважена реагувати, в тому числі щодо генерального прокурора України», – заявив головуючий на процесі суддя Владислав Дев’ятко.

Таким чином він відреагував на заяву адвоката Януковича Віталія Сердюка.

«Незважаючи на те, що у кримінальному провадженні проводиться підготовче засідання і справа навіть ще не прийнята до розгляду судом, генпрокурор наперед повідомив, що суд розглядатиме справу у ході заочного розслідування. Звідки генпрокурор ще до розгляду клопотання судом по суті вже заявляє про заочний розгляд даної справи?», – заявив перед тим адвокат Сердюк.

Крім того, захист Януковича попросив суд забезпечити явку на засідання самого генпрокурора Юрія Луценка для забезпечення принципу «змагальності процесу».

24 травня, звітуючи у Верховній Раді, генпрокурор Юрій Луценко назвав найбільшим своїм досягненням завершення досудового розслідування і початок суду над екс-президентом України Віктором Януковичем.

«Найбільшим своїм досягненням за рік роботи на посаді генпрокурора я вважаю завершення слідства і початок судового процесу над Януковичем, який обвинувачується у держраді українського народу. І це лише перший крок. Саме колишній президент Віктор Янукович був символом зла і для Майдану, і для абсолютної більшості українців. Тепер я як генпрокурор доведу це у суді. Зло буде покаране», – сказав Луценко.

29 травня Оболонський районний суд Києва продовжив підготовче засідання у справі про вчинення державної зради екс-президентом України Віктором Януковичем. Очікується, що сьогодні суд призначить справу до розгляду по суті. Попереднє підготовче засідання суду відбулося 18 травня.

Віктор Янукович є фігурантом кількох кримінальних справ в Україні, зокрема щодо перевищення ним повноважень від листопада 2013-го до лютого 2014 року, щодо масових убивств активістів Майдану, а також за фактом захоплення ним державної влади 2010 року. Наразі жодне з цих проваджень не розглядається у судах по суті.

Екс-президент України, що втік до Росії після розстрілів протестувальників на Майдані, звинувачення відкидає.

XS
SM
MD
LG