Доступність посилання

ТОП новини

Звіт Юрія Луценка: генпрокурор про Януковича, «тітушок» і справи Майдану


Звіт Юрія Луценка щодо роботи Генпрокуратури
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Юрій Луценко відзвітував у Верховній Раді за рік роботи на посаді генерального прокурора. Він вважає найбільшим досягнення своєї діяльності суд над екс-президентом Віктором Януковичем. Генпрокурор розповів, як рухається розслідування злочинів проти Майдану та скільки грошей Генеральна прокуратура України (ГПУ) повернула державі за цей рік. І натякнув лідеру Радикальної партії Олегові Ляшкові, що його фракція у парламенті може зменшитись. Свою підтримку Луценкові озвучила найбільша фракція «Блок Петра Порошенка». Проте голова антикорупційного комітету Єгор Соболєв продовжує збирати підписи за відставку чинного генпрокурора.

​За рік Генеральна прокуратура повернула до держбюджету 52 мільярди гривень. Іншими словами, менше ніж за тиждень роботи відомство компенсовує головній скарбниці України повну вартість «Євробачення». Про це заявив, звітуючи перед Верховною Радою, генеральний прокурор Юрій Луценко. Також щодня у народну власність повертається 200 гектарів землі, сказав він.

Це вдалось, на думку Луценка, тому, що Генпрокуратура «схудла» на чверть, нових працівників набирали за відкритим конкурсом, і більшість із них ніколи не мали стосунку до цього відомства. Тим же, хто залишився у ГПУ, суттєво підняли зарплатню.

Стрім Радіо Свобода із сесійної зали Верховної Ради

Найбільшим успіхом Юрій Луценко вважає те, що справу проти Віктора Януковича про державну зраду передали до суду. Тривалий час це не було можливим, аж поки генпрокурор не переконав депутатів проголосувати за механізм заочного засудження. Щоправда, це рішення часто критикують – є ризик, що Янукович та його колишні колеги зможуть оскаржити його у міжнародних судах.

Уже відповідають у судовому процесі 32 екс-посадовці часів Януковича та керівники фіктивних підприємств, що їх обслуговують
Юрій Луценко

«Уже відповідають у судовому процесі 32 екс-посадовці часів Януковича та керівники фіктивних підприємств, що їх обслуговують. Зокрема, на лаві підсудних зараз у судах знаходяться заступник голови Нацбанку тих часів, директор підрозділу Національного банку, двоє керівників податкової інспекції Печерського району, колишня голова київської міської державної адміністрації», – перелічував Луценко.

І вже засуджено 16 осіб із оточення Януковича, звітує генпрокурор.

«Серед них колишній заступник міністра економічного розвитку та торгівлі, голова Аукціонного комітету з продажу нафти, газового конденсату, скрапленого газу та вугілля Сухомлин, заступник голови правління НАК «Нафтогаз України» Кацуба, а також начальник податкової міліції України Головач», – сказав Луценко.

Окрім того, у справах Майдану вже є 228 обвинувачуваних, а засуджено 42 людини. І після вироку про державну зраду, Януковича судитимуть за злочини тієї зими.

До успіхів Луценко зараховує і те, що «Нафтогаз України» більше не є осередком корупції в Україні.

Що не вдається, на думку генпрокурора Луценка

Загалом, за оцінками генпрокурора, найбільше корупції зараз під час призначення менеджменту на держпідприємствах, через схему «Роттердам+» і на митниці.

Луценко закликав депутатів ухвалити закон про ренту на вугілля й інші корисні копалини та запровадити звірку даних розмитнення із сусідніми країнами, що є членами ЄС.

Резонансні справи

Відповідаючи на запитання депутата «Опозиційного блоку» Миколи Скорика про перебіг розслідування подій в Одесі 2 травня 2014 року, Юрій Луценко сказав, що Генпрокуратурі не вдалось знайти достатньо доказів причетності парламентаря Скорика до згаданих подій в Одесі.

Генпрокурор Луценко у парламенті. Про що запитували депутати? (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00

«Одеська трагедія – це біль усієї України. Прізвища слідство назвало, решта – за судом», – сказав генпрокурор.

В іншій резонансній справі, про вбивство журналіста Павла Шеремета, слідство припустилось помилки – не вилучило одну з камер спостереження, сказав Луценко. Мова йде саме про той запис, який оприлюднили у своєму фільмі-розслідуванні журналісти Дмитро Гнап та Анна Бабінець.

А у справі про вбивство публіциста Олеся Бузини підозрюваних Андрія Медведька і Дениса Поліщука перевели у категорію обвинувачених. І кримінальне провадження незабаром передадуть до суду, зауважив генеральний прокурор.

Ще одна резонансна справа – провокації на 9 травня цього року у Дніпрі, коли сталась масова бійка через прапори. Тоді організував та інструктував «тітушок» співголова фракції «Опозиційний блок» Олександр Вілкул, відзвітував Луценко.

Генпрокурор також закликав парламент легалізувати діяльність копачів бурштину. Це, за його словами, могло би дати старт екологічному відновленню, а також принесло б державі додаткові гроші.

«А оперативними даними, які мені поклали на стіл, оплата бандитам від бурштинових копачів у день сягала 100 тисяч доларів США. Якщо це помножити на рік – то це оборонний бюджет країни», – сказав Луценко.

Як відреагував парламент?

Представники «Блоку Петра Порошенка» висловили підтримку Юрію Луценку на посаді генерального прокурора. Артур Герасимов, голова цієї найбільшої у парламенті фракції, оцінив його роботу на «10 із 12».

Проте голова антикорупційного комітету Єгор Соболєв напередодні звіту Луценка вкотре наголосив, що вимагає відставки генпрокурора і збирає на це підписи.

Він вважає, що за гучними заявами очільника ГПУ про кримінальні провадження немає реальних вироків для людей, які призвели до подій на Майдані, війни та окупації території.

Чому не розслідували справу про Конституційний суд? Він надав Януковичу диктаторські повноваження: рішення є, підписи суддів є
Єгор Соболєв

«Чому не розслідували справу про Конституційний суд? Він надав Януковичу диктаторські повноваження: рішення є, підписи суддів є, самі судді ходять на Жилянську до Конституційного суду, бо вони далі працюють суддями Конституційного суду. Генеральний прокурор на всю країну каже: а ми не маємо права розслідувати рішення суддів. Я не юрист, але навіть я знаю, що у Кримінальному Кодексі є стаття про винесення завідомо неправосудного рішення суддею», – сказав депутат у кулуарах після виступу Луценка.

Соболєв також назвав «махінаціями» те, що з підготовлених ГПУ подань про зняття недоторканності з депутатів Андрія Лозового (Радикальна партія), Євгена Дейдея («Народний фронт») та Геннадія Бобова («Відродження»), перші два повернули у Спеціальну антикорупційну прокуратуру. Луценко ж на це відповів, що справи на Лозового і Дейдея були «сирими», а Бобов сплатить державі понад мільйон доларів податків.

Серед тих, хто підписались під вимогою до Луценка подати у відставку – депутати Радикальної партії.

«На посаді, яку Ви обіймаєте, Ви продемонстрували за рік, що минув, безвідповідальність, політичну заангажованість», – сказав лідер цієї політичної сили Олег Ляшко.

У відповідь на це Луценко порекомендував Ляшкові «сплатити податки», подякував, що ця фракція критикує і побажав: «Дай бог, щоб склад Радикальної партії найближчим часом не зменшився, таке життя».

Після цього депутати цієї політичної сили вийшли із сесійної зали, не дочекавшись кінця звіту. У кулуарах Ляшко додав, що переконаний – Луценко «не на своєму місці».

Депутати прослухали не звіт генерального прокурора, а політика, вважає депутат від «Батьківщини» Ігор Луценко.

«Як для кандидата у президенти, мабуть, із точки зору політтехнології – непогано. Але з точки зору процесуального результату – є питання до якості тої звітності, яку нам представили», – сказав Ігор Луценко.

Юрій Луценко очолює Генеральну прокуратуру з 12 травня 2016 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG