Доступність посилання

ТОП новини

Макрон заявляє, що говорив з Путіним про активізацію «нормандського формату»


Емманюель Макрон (п) і Володимир Путін по завершенні зустрічі у палаці Версаль під Парижем, Франція, 29 травня 2017 року
Емманюель Макрон (п) і Володимир Путін по завершенні зустрічі у палаці Версаль під Парижем, Франція, 29 травня 2017 року

Президент Франції Емманюель Макрон заявляє, що обговорював зі своїм російським колегою Володимиром Путіним активізацію переговорів у «нормандському форматі» щодо ситуації в Україні. Він сказав про це за підсумками переговорів, що відбулися 29 травня у палаці Версаль під Парижем.

Президент Франції наголосив, що виступає разом із Путіним за якнайшвидше проведення переговорів у «нормандському форматі» з доповіддю представників ОБСЄ.

«Наше бажання полягає в тому, що підтвердить президент Путін, – ми хотіли б, щоб в якнайшвидшому часі були проведені переговори в «нормандському форматі», і щоб ми обговорили всі теми», – сказав Макрон на прес-конференції за підсумками переговорів із Путіним.

Зустріч президентів тривала близько трьох годин. Путін і Макрон зустрілися вперше. Серед тем обговорення – двосторонні питання, а також міжнародні проблеми, в тому числі – врегулювання конфліктів у Сирії і в Україні, ситуація в Лівії і на Корейському півострові, відносини Росії з Євросоюзом.

У Міністерстві закордонних справ України раніше заявили, що на 30 травня запланована зустріч заступників міністрів закордонних справ у «нормандському форматі», Україну має представляти перший заступник очільника МЗС Вадим Пристайко.

Збройний конфлікт на сході України почався навесні 2014 року після російської анексії Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці сепаратистів. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці». За даними ООН, станом на лютий 2017 року на Донбасі від початку конфлікту загинули понад 9,9 тисячі людей.

Задля мирного вирішення конфлікту на Донбасі у червні 2014 року лідери України, Німеччини, Франції і Росії під час відвідин Нормандії домовились проводити консультації і переговори у «нормандському форматі». Відтоді відбувалися кілька зустрічей у «нормандському форматі» на рівні лідерів країн і керівників МЗС.

XS
SM
MD
LG