Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпрі почався суд щодо заборони «Союзу радянських офіцерів»


«Союз радянських офіцерів» обвинувачують закликах до повалення влади та проросійській пропаганді
«Союз радянських офіцерів» обвинувачують закликах до повалення влади та проросійській пропаганді

У Дніпрі в окружному адміністративному суді 29 травня розпочалося слухання справи про заборону громадської організації «Союз радянських офіцерів».

За клопотанням сторони обвинувачення суд долучив до розгляду справи як свідків чотирьох громадських активістів, серед яких волонтерку Людмилу Кострюкову. Допиту свідків передуватиме перегляд відеоматеріалів у справі.

Відповідачі – представники «Союзу радянських офіцерів» – 29 травня у суд не з’явились. Водночас до будівлі суду знову прийшли активісти, щоб, за їхніми словами, вимагати заборони організації. Вони обіцяють контролювати цей судовий процес.

«Суд розглядає діяльність «Союзу радянських офіцерів» за 2014 рік. Це організація, яка закликала приєднати Дніпропетровську область до Росії, закликала російську армію в Дніпро, в публічному місці казали про те, що Крим – це Росія тощо, це є на відеоматеріалах. Активісти «С14» ініціювали публічний розголос цієї справи, долучили громадських активістів міста як свідків», – заявив Радіо Свобода координатор громадської організації «С14» Віталій Роменський.

За даними суду, позивачем є міське управління юстиції. Відповідача – громадську організацію «Союз радянських офіцерів» – обвинувачують закликах до повалення влади та проросійській пропаганді, зокрема в тому, що в березні 2014 року члени організації піднімали на флагштоці перед будівлею міської ради російський прапор. Позов до суду щодо заборони діяльності організації зареєстрований ще в червні 2014 року.

У коментарі Радіо Свобода раніше телефоном керівник громадської організації «Союз радянських офіцерів» Віктор Марченко заявив, що вважає звинувачення необґрунтованими. Він не заперечує, що навесні 2014 року піднімав російський триколор біля мерії, але винятково «на знак дружби України й Росії», мовляв, опоненти в цей час також використовували неукраїнську символіку – стяги Євросоюзу.

Наступне засідання відбудеться 9 червня.

1 та 9 травня у Дніпрі цього року мітинги, ініційовані організацією «Союз радянських офіцерів», відбувались із червоними прапорами та «георгіївськими» стрічками.

XS
SM
MD
LG