Доступність посилання

ТОП новини

Україна очікує від ЄСПЛ графіку розгляду справ проти Росії щодо порушення прав людини у Криму та на Донбасі – Петренко


Павло Петренко
Павло Петренко

Європейський суд з прав людини офіційно підтвердив прийняття правової позиції України щодо першої справи «Україна проти Росії» за фактами порушення прав людини у анексованому Криму, повідомив на брифінгу у Києві міністр юстиції України Павло Петренко. Таким чином, за його словами, спростовуються заяви російської сторони, що такі справи – не в юрисдикції ЄСПЛ.

«Ми очікуємо від Європейського суду (з прав людини – ред.) затвердження певного процесуального графіку розгляду першої справи і всіх наступних справ. Скажу відверто, для Європейського суду (з прав людини – ред.) це – так само нова практика, тому що таких масштабних і великих за обсягом, безпрецедентних за змістом доказів справ Європейський суд (з прав людини – ред.) не слухав», – заявив Петренко.

Він зазначив, що всього Україна ініціювала у ЄСПЛ 5 справ.

«Перша стосується порушення прав людини під час незаконної окупації Криму, друга справа стосується незаконного вивезення, а фактично – викрадення, українських дітей-сиріт на територію Російської Федерації, а наступні справи стосуються хронологічно подій і порушень прав людини на території Донбасу з боку Російської Федерації», – сказав Петренко.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

Збройний конфлікт на сході України був влаштований навесні 2014 року після окупації Криму Росією. За даними ООН, за час конфлікту загинули близько 10 тисяч людей. Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці сепаратистів на Донбасі, Москва ці звинувачення відкидає і заявляє, що на непідконтрольних Києві територіях можуть бути хіба що російські «добровольці».

XS
SM
MD
LG