Доступність посилання

ТОП новини

Держсекретар США закликав країни Перської затоки усунути розбіжності


Рекс Тіллерсон
Рекс Тіллерсон

Держсекретар США Рекс Тіллерсон закликав держави Перської затоки, що розірвали дипломатичні відносини з Катаром, до єдності. Тіллерсон назвав рішення країн «несподіваним» і закликав сторони сісти за стіл переговорів і усунути розбіжності.

Держсекретар США також заявив про готовність допомогти в усуненні проблеми, якщо це буде необхідно. У Катарі розташовується велика військова база США.

5 червня Бахрейн, Єгипет, Саудівська Аравія й Об’єднані Арабські Емірати оголосили про розрив дипломатичних відносин з Катаром, назвавши причиною підтримку Катаром ісламістських угруповань («Мусульманського братства», «Ісламської держави», «Аль-Каїди») і близькі відносини цієї країни з Іраном.

Зокрема, у спільній заяві країни заявили, що відкличуть своїх дипломатів і розірвуть усі контакти з Катаром, припинять транспортне сполучення і дадуть відвідувачам із Катару два тижні на те, щоб залишити територію країн-підписантів рішення. Саудівська Аравія також заявила, що закриє свій сухопутний кордон із Катаром, що відріже його від решти Аравійського півострова.

Влада Катару заявила, що рішення чотирьох арабських країн про розрив дипломатичних відносин засноване на «голослівних твердженнях» і є невиправданим.

У 2014 році Саудівська Аравія, Об’єднані Арабські Емірати і Бахрейн відкликали своїх послів віз Катару на знак протесту про його підтримки «Мусульманського братства».

XS
SM
MD
LG