Доступність посилання

ТОП новини

Парубій: пріоритет членства України в НАТО потрібно закріпити на законодавчому рівні


Голова Верховної Ради України Андрій Парубій
Голова Верховної Ради України Андрій Парубій

Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявляє про необхідність на законодавчому рівні закріпити положення про те, що членство України в НАТО є пріоритетом зовнішньої політики України. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook після того, як цього тижня побував на засіданні Парламентської асамблеї НАТО у Тбілісі.

Парубій нагадав, що у Верховній Раді України зареєстрований законопроект № 6470, яким пропонується внести зміни до закону «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики» і до закону «Про основи національної безпеки України».

«Цього року Україна відзначає 20-ліття Хартії про особливе партнерство з НАТО. Ухвалення такого закону – це важливий знак для наших союзників! Я звернувся до фракцій з тим, щоб ухвалити цей закон найближчим часом. НАТО – це гарант безпеки у всьому вільному світі! НАТО – це єдина сила у світі, здатна зупинити агресивну путінську Росію. Україна стане членом НАТО», – наголосив спікер.

Автори законопроекту № 6470 пропонують визначити, що основними засадами зовнішньої політики є поглиблення співпраці з НАТО з метою набуття членства у цій організації.

Україна після самоусунення колишнього президента Віктора Януковича і втечі його влади відмовилася від запровадженого ним 2010 року позаблокового статусу: у грудні 2014-го Верховна Рада України підтримала президентський законопроект про відмову України від того статусу. Але тим часом Україна офіційно не відновила попереднього чітко визначеного курсу на вступ до НАТО, який розробив 2004 року той самий Янукович, на той час прем’єр-міністр, за президентства Леоніда Кучми.

Київ формально обмежується наразі завданням перейти на стандарти і принципи діяльності Північноатлантичного союзу й активно співпрацює з НАТО на різних напрямках. У НАТО наголошують, що позиція союзу залишається незмінною: Україна має право на вступ, коли Київ висловить бажання вступати і виконає необхідні умови. Натомість Росія вимагає «гарантій невступу України в НАТО».

XS
SM
MD
LG