Доступність посилання

ТОП новини

Опубліковано секретну доповідь Агентства нацбезпеки США про втручання Росії в американські вибори


У мережі ввечері 5 червня з’явилася секретна доповідь Агентства національної безпеки США щодо втручання Росії у президентські вибори в США. Документ, який потрапив у розпорядження ЗМІ, зокрема порталу The Intercept, показує, що хакери російської військової розвідки неодноразово намагалися проникнути в системи голосування в США до президентських виборів в минулому році.

Як передає The Intercept, секретний документ відображає операцію зламування, тісно пов’язану з російським розвідувальним агентством ГРУ. Вона була спрямована проти приватних американських компаній, що надають послуги та обладнання для реєстрації виборців місцевим органам влади по всій країні.

У документі йдеться про те, що операція потенційно загрожувала цілісності системи голосування в США. Вона мала на меті схилити більш ніж сотню місцевих посадовців на виборах відкрити листи зі шкідливими програмами. Тривало це протягом декількох місяців і завершилося за кілька днів до виборів 8 листопада. Однак не вказується, чи ця операція вплинула на результати президентських виборів.

«Структури Головного розвідувального управління Генштабу Збройних сил (Росії – ред.) займалися кібершпигунством щодо американської компанії в серпні 2016 року, вочевидь для отримання інформації про програмні та апаратні рішення, пов’язані з виборами», – мовиться у звіті Агентства з нацбезпеки США.

Наскільки успішною була операція і які дані могли бути викрадені, невідомо, мовиться в документі.

У документі також наголошується, що, попри попередження президента Барака Обами Володимиру Путіну у вересні минулого року не втручатися в вибори, хакерська атака на виборчі системи тривала до жовтня.

За даними The Intercept, документ Агентства нацбезпеки від 5 травня 2017 року є наразі найновішим та найбільш детальним звітом про вплив Росії на вибори президента США, що відкрився для громадськості.

Інтернет-ресурс не вказує, яким чином отримав документ. Але незабаром після його появи в мережі Міністерство юстиції США оголосило про затримання підрядника в галузі національної безпеки за витік надсекретної інформації, датованої 5 травня чи сусідніми днями, в «новинний інтернет-портал». Затриманою виявилася 25-річна Ріеліті Лі Віннер, яка працювала на об’єкті в Грузії і була заарештована 3 червня.

У звинуваченні йдеться про те, що жінка була однією з шести осіб, що видрукували цей документ і передали його ЗМІ.

У The Intercept заявили, що документ Нацагентства є анонімним і що компанія «нічого не знає про ідентифікацію джерела». Повідомляється також, що в Нацагентстві просили видання не публікувати доповідь.

Посадові особи США неодноразово запевняли Конгрес, що ймовірне втручання Росії у вибори не вплинуло на їхні результати.

Днями президент Росії Володимир Путін теж вчергове заперечив втручання його країни у вибори в США.

XS
SM
MD
LG