Доступність посилання

ТОП новини

«Газпром» заявляє, що принцип «бери або плати» у контракті з Україною не скасований


Заступник голови правління «Газпрому» Олександр Медведєв
Заступник голови правління «Газпрому» Олександр Медведєв

Російська компанія «Газпром» заперечує заяви «Нафтогазу Укроаїни» про скасування Арбітражним інститутом Торговельної палати Стокгольма (Швеція) умови «бери або плати» у контракті на постачання газу Україні.

«Це не так. Не скасувало арбітражне рішення take or pay. Я не буду вам розповідати, що там насправді, але скасування take or pay немає… Це маніпуляція така публічна. Робота йде.», – заявив 6 червня заступник голови правління «Газпрому» Олександр Медведєв.

За його словами, заперечення і коментарі щодо спору з «Нафтогазом» будуть представлені в суді 30 червня.

«Нафтогаз України» 31 травня заявив, що отримав окреме рішення Стокгольмського арбітражу у провадженні проти «Газпрому» за контрактом на постачання газу. За повідомленням компанії, Стокгольмський арбітраж задовольнив вимогу «Нафтогазу» щодо перегляду ціни в контракті на постачання газу з «Газпромом» з урахуванням ринкових умов, а також скасував вимоги російського монополіста за умовою «бери або плати» та повністю скасував заборону на реекспорт Україною газу. За принципом «бери або плати», прописаним у контракті 2009 року, Україна мала щороку купувати 52 мільярди кубометрів газу або, навіть не купуючи, оплачувати його вартість.

У жовтні 2014 року компанія «Нафтогаз України» звернулася до Стокгольмського арбітражу з вимогою перегляду контракту на транзит газу з російським «Газпромом», а також компенсації у зв’язку з недостатніми обсягами прокачування.

Перед цим «Нафтогаз» подав позов щодо ціни газу на російську компанію «Газпром» до арбітражного суду у Стокгольмі.

У 2016 році голова української компанії Андрій Коболєв оцінив суму претензій «Нафтогазу» до російського «Газпрому» в 30 мільярдів доларів.

Водночас російський «Газпром» подав до Стокгольмського арбітражного суду три позови проти «Нафтогазу» на загальну суму понад 23 мільярди доларів.

XS
SM
MD
LG