Доступність посилання

ТОП новини

У штаб-квартирі НАТО у Брюсселі підняли прапор Чорногорії


Прапор Чорногорії урочисто підняли біля штаб-квартири НАТО у Брюсселі, 7 червня 2017 року
Прапор Чорногорії урочисто підняли біля штаб-квартири НАТО у Брюсселі, 7 червня 2017 року

Союз НАТО привітав свого нового члена Чорногорію урочистою церемонією підняття її прапора біля своєї штаб-квартири у Брюсселі.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ назвав цей день історичним і нагадав, що Північноатлантичний союз – це «союз демократій, об’єднаних єдиною метою: підтримувати одне одного і захищати одне одного».

Привітавши президента Чорногорії Филипа Вуяновича, який прибув на церемонію, і народ цієї країни, генсекретар наголосив: «Чорногорія вступає до НАТО як рівна всім нам, зі своїм місцем за столом і рівним голосом у формуванні майбутнього союзу».

За його словами, вступ Чорногорії є сигналом для інших країн, які прагнуть вступити до НАТО: «якщо країна йде шляхом реформ, приймає демократію і верховенство права, доводить, що прагне і здатна зробити внесок у нашу колективну оборону, поділяє з нами і відповідальність, і винагороди, то вона теж може вступити до союзу».

Офіційно Чорногорія стала 29-м членом НАТО на церемонії у Вашингтоні у США 5 червня.

Її вступ відбувся на тлі різкої критики з боку Росії. Москва також заявляла, що залишає за собою право на «заходи у відповідь» на «антиросійську істерію» з боку Подгориці.

Так у Росії розцінюють дані розслідування в Чорногорії, що саме Росія стояла за минулорічною спробою перевороту в цій країні з метою скинути уряд, привести до влади проросійські сили і зірвати її вступ до НАТО. У зв’язку з цією спробою в Чорногорії висунули звинувачення 14 особам, серед них і громадянам Росії.

XS
SM
MD
LG