Доступність посилання

ТОП новини

Іноземних дипломатів-гостей резиденції російського посла запросили «до пекла»


Біля резиденції російського посла в Києві пройшла акція під назвою «Welcome to Hell»
Біля резиденції російського посла в Києві пройшла акція під назвою «Welcome to Hell»

У п'ятницю, 8 червня, біля резиденції російського посла в Києві пройшла акція під назвою «Welcome to Hell». Як повідомляє кореспондент проекту Радіо Свобода Крим.Реалії, учасники акції зустрічали консулів і послів іноземних держав, які приїхали на урочисте прийняття на честь дня Росії, організоване російським посольством.

Активісти написали червоною фарбою вказівник «Hell» у напрямку будівлі, а також розвернули плакати, зокрема – з іменами українських політв’язнів.

Учасники акції закликали звільнити політв'язнів
Учасники акції закликали звільнити політв'язнів

Дехто був у костюмах чортів із прикріпленими до них російськими прапорами. Принесли також прапори країн, постраждалих від російської агресії: України, Грузії, Молдови.

Деякі активісти прийшли у костюмах
Деякі активісти прийшли у костюмах

Всього повз активістів проїхало близько 30 автомобілів з дипломатичними номерами, а також кілька автобусів. За спостереженнями кореспондента Крим.Реалії, дехто з пасажирів закривав обличчя, щоб їх не фотографували і не побачили активісти. Крім того, було кілька автомобілів з українськими номерами.

Пізніше на місце події приїхала поліція, у організатора перевірили документи, ніяких протоколів на учасників акції не складали.

Всього в акції взяли участь близько десятка активістів. Організаторами виступив рух «Євромайдан-Крим», а також «Братство козацького бойового звичаю «Спас»».

Така ж акція під назвою «Кривава гостинність» відбулася і минулого року.

Російське посольство наразі на акцію ніяк не відреагувало.

28 липня президент Володимир Путін звільнив Михайла Зурабова від обов’язків посла Росії в Україні. Зурабов очолював російське дипломатичне відомство в Києві протягом семи років. Тимчасовим повіреним у справах Росії в Україні був призначений Сергій Торопов, який раніше працював секретарем російського посольства в Латвії і відповідав за зв’язки з пресою. Після того, як в 2008 році Торопова вислали з Латвії за підозрою в шпигунстві, він кілька останніх років обіймав посаду секретаря посольства Росії в Україні.

Сьогодні на сайті посольства зазначено, що тимчасовим повіреним призначений Олександр Лукашик.

День Росії є державним святом у Російській Федерації, який відзначають 12 червня.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

Після російської анексії Криму навесні 2014 року почався збройний конфлікт на сході України. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці сепаратистів. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці». За даними ООН, станом на лютий 2017 року на Донбасі від початку конфлікту загинули понад 9,9 тисячі людей.

XS
SM
MD
LG