Доступність посилання

ТОП новини

Поліція відкрила кримінальні провадження через сутички під час виступу Білик в Одесі


Під час акції протесту в Одесі 8 червня 2017 року, фото: Олександр Мілюков
Під час акції протесту в Одесі 8 червня 2017 року, фото: Олександр Мілюков

Головне управління Національної поліції в Одеській області повідомляє про відкриття двох кримінальних проваджень за фактом сутичок між поліцейськими та активістами, які протестували проти виступу співачки Ірини Білик на відкритті ресторану ввечері 8 червня.

«Проведення концерту відбувалося на законних підставах. Серед відвідувачів було багато жінок з маленькими дітьми. Низка активістів почали навмисно провокувати поліцейських, які забезпечували охорону публічного заходу, та безпеку відвідувачів концерту… Відкриті кримінальні провадження за ознаками статті 296 (хуліганство) та статті 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу України. Слідчі дадуть правову оцінку діям усіх учасників конфлікту», – йдеться у повідомленні.

Під час виступу співачки Ірини Білик на відкритті ресторану в Одесі ввечері 8 червня сталися сутички між поліцією й активістами, які протестували проти її концерту. Представники проукраїнських організацій висловлювали обурення тим, що з концертом в Одесі перебуває співачка, яка «має прихильність до окупаційної політики Кремля і в 2015 році відвідувала окупований Крим, заїхавши з території Російської Федерації».

Активісти кидали в бік сцени яйця. Двох протестувальників поліція затримала, але незабаром відпустила. У одного з активістів – Сергія Стерненка – розбитий ніс.

Продюсер співачки Олег Заращук не заперечує, що Білик бувала в окупованому Криму. «В неї там чоловік», – пояснив він, передає кореспондент Радіо Свобода.

За кілька годин до початку концерту радник ГУНП України в Одеській області Руслан Форостяк писав у фейсбуці, що «виступ скасовано». В той же час до ресторану на одеських Черьомушках поліція почала стягувати додаткові сили, в тому числі спецпризначенців. Пізніше Форостяк написав, що має підстави сумніватися в намірах скасувати концерт Ірини Білик за даними, що їх надали організатори концерту правоохоронцям та в низку одеських ЗМІ, і що він закликає громадян уникати агресії чи фізичних дій, чи образ.

У 2015 році Назар Холодницький, який на той момент виконував обов’язки прокурора у прокуратурі Криму, що працює на материковій частині України (нині Назар Холодницький очолює Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру – ред.), повідомляв: Міністерство внутрішніх справ проводить перевірку щодо візиту Ірини Білик в анексований Росією Крим. «До нас надійшло звернення про притягнення громадянки Білик до відповідальності за незаконний перетин кордону, – заявив тоді Холодницький.

28 травня активісти перешкодили виступові в одеському клубі «Ібіца» співачки Світлани Лободи через її виступи в Росії.

Згодом концерти в клубах одеської Аркадії скасували Іван Дорн і російський репер МОТ (Матвій Мельніков – ред.). Щодо останнього, активісти звернулисядо СБУ та Держприкордонслужби з вимогою заборонити йому в’їзд в Україну через підтримку анексії Криму і відвідини окупованого півострова у 2015–2016 роках.

На 16 червня в Одесі заплановано концерт дуету «Время и Стекло». Нещодавно цей продюсерський проект Потапа отримав одну з нагород премії каналу Ru.tv в Москві.

XS
SM
MD
LG