Доступність посилання

ТОП новини

В Афганістані – день жалоби за загиблими у терактах


На місті вибуху у місті Герат, Афганістан, 6 червня 2017 року
На місті вибуху у місті Герат, Афганістан, 6 червня 2017 року

В Афганістані 10 червня – день жалоби за загиблими у трьох великих терактах, під час яких загинули майже 200 осіб і були поранені ще майже 600 впродовж останніх тижнів.

Президент Афганістану Ашраф Гані сказав 9 червня, що національні прапори будуть приспущені, «щоб вшанувати пам'ять тих, хто був замучений у недавніх терористичних актах».

День жалоби відбувається після недавніх терактів в кількох містах: в столиці країни – Кабулі та південно-східному місті Хост і західному місті Герат.

Президент Афганістану Ашраф Гані заявив, що у результаті нападу, що стався 31 травня у Кабулі, загинули понад 150 людей, ще 460 були поранені. Він став найкривавішим з 2001 року, коли від влади в Афганістані відсторонили угруповання «Талібан». Вибух стався, коли вантажівка, нашпигована вибухівкою, підірвалася в дипломатичному кварталі Кабула.

У місті Хост 27 травня щонайменше 18 людей загинули і ще вісім отримали поранення. Тоді смертник підірвав замінований автомобіль біля футбольного стадіону неподалік від військової бази.

6 червня в афганському місті Герат біля входу у мечеть пролунав вибух, в результаті якого щонайменше 7 людей загинули та ще 15 були поранені. У поліції кажуть, що його причиною, ймовірно, стала причеплена до мотоцикла бомба.

Групи бойовиків, в тому числі «Талібан» та «Ісламська держава», часто беруть відповідальність за напади на себе. Поки що жодне угруповання не взяло на себе відповідальність.

Сили безпеки Афганістану протягом 16 років воюють із бойовиками під керівництвом «Талібану», екстремістського угруповання, усунутого від влади внаслідок вторгнення коаліції під проводом США після терактів 11 вересня 2001 року.

Сполучені Штати розглядають питання про збільшення числа своїх військових радників в Афганістані з трьох до п’яти тисяч.

XS
SM
MD
LG