Доступність посилання

ТОП новини

Представники ЄС підтримали створення антикорупційного суду в Україні


Заступник голови представництва ЄС в Україні Томас Фреллесен іголова Антикорупційної ініціативи ЄС Ека Ткешелашвілі висловили підтримку створенню антикорупційного суду.

«Важко недооцінити важливість створення антикорупційного суду в Україні сьогодні» – заявила Ткешелашвілі 13 червня в ході презентації третього компоненту Антикорупційної ініціативи ЄС, повідомляє прес-служба представництва ЄС в Україні.

У представництві зазначають, що Антикорупційна ініціатива ЄС спрямована на впровадження антикорупційної політики в Україні, зокрема, шляхом підтримки новостворених антикорупційних органів, таких як НАБУ та САП.

У свою чергу, Фреллесен наголосив на важливості збереження незалежності нових антикорупційних органів, таких як НАБУ.

Він також переконаний, що запуск антикорупційного суду дозволить замкнути ланцюг створення антикорупційних органів і отримувати реальні результати їхньої роботи.

Антикорупційна ініціатива ЄС в Україні (EU Anti-Corruption Initiative) –це програма підтримки з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією. Її імплементацією займається Данська агенція з міжнародного розвитку (DANIDA). Бюджет ініціативи на три роки становить 15,84 мільйона євро (14,5 мільйонів євро надає Європейський Союз, 1,34 мільйона євро – Міністерство закордонних справ Королівства Данія).

І посольство США в Україні, і представництво ЄС раніше закликали до створення в Україні антикорупційних судів. Без них, на переконання західних партнерів України, діяльність відомств на кшталт НАБУ не буде ефективною. В Адміністрації президента України заявляють, що підтримують створення антикорупційних судів.

Створення антикорупційних судів в Україні передбачає закон про судоустрій і статус суддів. На початку лютого законопроект про антикорупційні суди зареєстрували у Верховній Раді. Він, серед іншого, передбачає, що суддів обиратиме окрема конкурсна комісія з міжнародними експертами у складі. Цей документ критикували, зокрема у Вищій раді правосуддявважають, що законопроект у ці редакції суперечить Конституції України.

XS
SM
MD
LG