Доступність посилання

ТОП новини

Антикорупція в дії: перший рік роботи


Ілюстративне фото. Детективи Національного антикорупційного бюро після церемонії складення присяги, Київ, 15 вересня 2015 року (©Shutterstock)
Ілюстративне фото. Детективи Національного антикорупційного бюро після церемонії складення присяги, Київ, 15 вересня 2015 року (©Shutterstock)

Київ – До міжнародного дня боротьби з корупцією українські антикорупційні органи відзвітували про рік роботи. Детективи НАБУ передали до суду 44 кримінальні провадження. Нині антикорупційне бюро розслідує справи щодо суддів, депутатів, топ-менеджменту державних підприємств, зокрема «Укрзалізниці», «Нафтогазу», Одеського припортового заводу та Запорізького титано-магнієвого комбінату. Водночас у «Центрі протидії корупції» наголошують – без Антикорупційного суду навряд чи НАБУ і САП зможуть прозвітувати про реальні вироки у 2017 році.

Антикорупція в дії: перший рік роботи
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник повідомляє, що у розслідуваннях НАБУ фігурують 15 високопосадовців, 39 суддів, 25 прокурорів та 62 менеджери державних підприємств.

Артем Ситник
Артем Ситник

«Всього станом на 1 грудня 2016 року в провадженні перебуває 256 кримінальних справ. Всього по цим провадженням відшкодовано збитків державним підприємствам на суму понад 100 мільйонів гривень. Вдалося запобігти розкраданню майже 583 мільйонів гривень по тим справам, які розслідуються, сума зекономлених збитків по тим провадженням, які скеровані до суду, – становить 82 мільярди гривень», – сказав він.

Керівники НАБУ і САП відзвітували про рік роботи (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00

Артем Ситник зауважив, що викриття схеми з розкрадання коштів при видобутку й продажу природного газу за участі народного депутата Олександра Онищенка дозволило збільшити прибуток в декілька разів.

«Для прикладу, за три роки функціонування й спільної діяльності, держава від продажу газу отримала прибуток 25 мільйонів гривень за три роки. За той період, який пройшов після ліквідації цієї схеми, отримано прибуток 162 мільйона гривень», – повідомив Артем Ситник.

«Результат не на півмільярда» – депутат

Антикорупційні органи показали непогані результати як для інституцій, які запрацювали лише рік тому. Про це каже позафракційний народний депутат Віктор Чумак.

Очікувати більшого було б, напевно, забагато
Віктор Чумак

«Очікувати більшого від інституцій, які не мають поки що інституційних можливостей, ані певного досвіду, було б, напевно, забагато», – зауважив депутат у коментарі Радіо Свобода.

Водночас, заступник голови фракції партії «Блок Петра Порошенка» Олексій Гончаренко чекає на більш істотні результати від НАБУ.

Я чекаю на більшу кількість кримінальних справ
Олексій Гончаренко

«Я чекаю на багато більшу ефективність, бо на них державний бюджет витрачає півмільярда гривень. Але, як на мене, результатів не на півмільярда, а набагато менше. Я чекаю на більшу кількість кримінальних справ щодо конкретних корупціонерів переданих в суд, по яких суд дасть обвинувачуваний вирок. Але я сподіваюсь, що це такий розгін у них, а далі буде краще», – каже народний депутат.

Потрібно терміново прийняти закон про Антикорупційний суд – «Центр протидії корупції»

Крім того, суди затягують розгляд справ запевняє, керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький. За його словами, є низка проваджень, які довго розглядаються.

Назар Холодницький
Назар Холодницький

Справедлива критика, що немає вироків
Назар Холодницький

«Це єдине, що мене зараз стримує і не задовольняє, бо дійсно, є 44 провадження в судах, з них 15 слухаються вже півроку й більше. Справедлива критика, що немає вироків, і на жаль, я не можу цю критику ніяк погасити, оскільки це від мене не залежить», – каже прокурор.

Про те, що НАБУ і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) показали безпрецедентний результат в порівнянні з боротьбою з корупцією за попередні 23 роки незалежності, каже виконавчий директор «Центру протидії корупції» Дарина Каленюк. Раніше, за її словами, не було таких масштабних кримінальних проваджень з викриттям економічних злочинів, зокрема провадження стосовно Олександра Онищенка, стосовно незаконного збагачення військових прокурорів, а також затримки і арешти суддів.

Дарина Каленюк
Дарина Каленюк

Для того, щоб наступного року НАБУ могло звітувати про реальні вироки та конфіскацію, нам потрібно терміново прийняти закон про Антикорупційний суд
Дарина Каленюк

Водночас, без створення Антикорупційного суду, вражаючих результатів діяльності антикорупційних органів навряд чи доведеться чекати, каже вона.

«Для того, щоб наступного року НАБУ могло звітувати про реальні вироки та конфіскацію, нам потрібно терміново прийняти закон про Антикорупційний суд, де конкурсна комісія обиратиме незаангажованих суддів. Зараз антикорупційні органи та громадські організації та політичні групи працюють над законопроектом. Створення такого суду підтримують міжнародні партнери, зокрема МВФ», – зауважує Дарина Каленюк.

На думку Дарини Каленюк, від ухвалення закону про створення Антикорупційного суду залежать і терміни наступних траншів МВФ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG