Доступність посилання

ТОП новини

Злочевський зберіг ліцензію на видобуток газу для фірми, що постачає газ фірмам Порошенка і Кононенка


Екс-міністр екології часів Віктора Януковича Микола Злочевський
Екс-міністр екології часів Віктора Януковича Микола Злочевський

Вищий адміністративний суд України відмовив Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі у скасуванні ліцензій фірм, пов’язаних із колишнім міністром екології часів Януковича Миколою Злочевським. Ухвала суду опублікована у судовому реєстрі 14 червня.

У цій справі йдеться про Товариство з обмеженою відповідальністю «Парі» (Burisma Group), кінцевим бенефіціаром якої є Микола Злочевський. САП ще у серпні 2016 року звернулася до Окружного адмінсуду Києва з позовом про скасування рішень щодо спецдозволів фірми на роботи у Пилипівському родовищі на Івано-Франківщині. Проте суд першої інстанції і апеляційна інстанція залишили справу без розгляду. Тоді прокуратура, не погоджуючись з рішеннями і посилаючись на допущені судами порушення, пішла у касацію.

Проте колегія суддів ухвалила, що рішення судів першої та апеляційної інстанцій є законними і не підлягають скасуванню. Тепер це рішення може бути переглянуте Верховним судом України.

Наприкінці грудня 2016 року Окружний адмінсуд Києва відмовився розглядати справи про скасування п’яти спецдозволів на видобуток природного газу ПАТ «Техноресурс», ТОВ «Парі» та ТОВ «Надрагаз» через те, що САП порушила шестимісячний термін, коли могла звертатися з позовом. Керівник САП пояснив це тим, що його підлеглі не могли звертатися до суду раніше через законодавчі норми та подали на це рішення апеляційну скаргу у січні.

На початку року Burisma Group заявила про закриття в Україні всіх процесуальних і судових дій щодо президента групи Миколи Злочевського й операційних компаній. Як йшлося в повідомленні компанії від 12 січня, це рішення є результатом «взаємної багатомісячної роботи двох команд – Генеральної прокуратури України та Burisma Group». В ГПУ уточнили, що справу про незаконне збагачення і відмивання коштів закрили 1 листопада 2016 року через відсутність ознак злочину.

Раніше журналісти програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший») виявили, що щонайменше три підприємства, кінцевими бенефіціарами яких є президент України Петро Порошенко та його близькі соратники у владі – Ігор Кононенко та Олег Гладковський, упродовж 2016 року купували газ для своїх виробничо-побутових потреб у фірми ТОВ «Парі» (Burisma Group), кінцевим бенефіціаром якої є Микола Злочевський.

Всього за 2016 рік фірми Петра Порошенка, Ігоря Кононенка та Олега Гладковського сплатили на газ фірмі Миколи Злочевського понад 101 мільйон гривень
Всього за 2016 рік фірми Петра Порошенка, Ігоря Кононенка та Олега Гладковського сплатили на газ фірмі Миколи Злочевського понад 101 мільйон гривень

В матеріалі «Врятувати рядового Злочевського» журналісти розповіли, як українські високопосадовці відвідали Форум з енергетики у Монако, організований компанією Burisma колишнього міністра екології Миколи Злочевського та компанією із російським корінням.

Виявилося, що високопосадовці їздили за кошти спонсорів, тому деяким із них доведеться декларувати поїздку як подарунок.

XS
SM
MD
LG