Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ: затримані податківці дають викривальні свідчення щодо екс-міністра Клименка


Олександр Клименко
Олександр Клименко

У Генеральній прокуратурі України заявляють, що затримані податківці дають викривальні свідчення щодо колишнього міністра доходів і зборів Олександра Клименка.

Як повідомляє прес-служба відомства, у рамках розслідування кримінального провадження за фактом створення так званих «програмних підприємств», які використовувалися для ухилення від сплати податків, «один з колишніх керівників обласної податкової адміністрації розкрив механізм забезпечення діяльності схем з боку податкових органів, починаючи від Міністерства доходів і зборів України, закінчуючи районною податковою інспекцією, де на обліку перебували «програмні підприємства».

Минулого тижня у прокуратурі заявили, що екс-міністрові доходів і зборів Олександру Клименкові заочно повідомили про підозру в створенні та участі в злочинній організації і зловживанні службовим становищем.

Клименка підозрюють у тому, що з квітня 2012-го до вересня 2013 року, обіймаючи посаду міністра доходів і зборів, «у складі створеної і очолюваної Віктором Януковичем злочинної організації, зловживаючи службовим становищем, діючи з корисливих мотивів, шляхом реалізації розробленого злочинного плану і злочинної схеми заволодів коштами державного бюджету України на загальну суму 3,166 мільярда гривень, шляхом незаконної компенсації ПДВ на рахунки фіктивних підприємств, в особливо великому розмірі, які були розподілені між учасниками злочинної організації».

Сам Олександр Клименко, який перебуває у розшуку, неодноразово заявляв, що всі претензії на його адресу з боку української влади пов’язані з переслідуванням за політичними мотивами.

У травні силовики заявили про викриття мережі ухилення від сплати податків, заснованої податківцями в час правління екс-президента Віктора Януковича, були проведені понад 450 обшуків у 15 областях і затримані 23 екс-керівників податкових органів у справі про завдання державі збитків у 97 мільярдів гривень. Провадження відкрили за статтями про участь у злочинній організації та зловживання службовим становищем.

XS
SM
MD
LG